«Багато хто закриється». З 1 жовтня ресторанний бізнес зіткнеться із серйозними проблемами — експерт

24 вересня, 14:27
Що чекає на ресторанний ринок після 1 жовтня (Фото: pexels / Creative Vix)

Що чекає на ресторанний ринок після 1 жовтня (Фото: pexels / Creative Vix)

До кінця року в Києві може закритися до 20% ресторанів, оскільки з 1 жовтня 2025 року запроваджуються норми середніх зарплат, доходи та підтвердження відповідності їм — зокрема для тих бізнесів, які мають ліцензії на роздрібний продаж підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо).

Про це в колонці для NV Бізнес пише співвласниця Відьма-бару «Лиса гора», головна редакторка ProIT Олеся Остафієва.

«З 1 жовтня 2025 року набувають чинності нові вимоги, закладені в Закон України від 16.07.2025 4536-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення». Здавалося б до чого тут промислове забруднення і ресторани? Але диявол у деталях: цим законом запроваджуються норми середніх зарплат, доходи та підтвердження відповідності їм — зокрема для тих бізнесів, які мають ліцензії на роздрібний продаж підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, пальне)», — зазначає експерт.

Реклама

За її словами, відтепер, для суб'єктів господарювання, які мають алкогольні та тютюнові ліцензії, середня зарплата працівників має бути не меншою, ніж 2 мінімальні зарплати, станом на зараз 16 000 грн. Для об'єктів з меншою площею або за межами обласних центрів/Києва — можливі знижені вимоги (1,5 мінімальної) за певних умов. Якщо цих вимог не дотримуються три календарні місяці поспіль, ліцензія на підакцизну діяльність може бути анульована.

«Як ресторатор, бачу кілька критичних моментів, через які нові норми можуть не просто ускладнити, а суттєво підірвати можливість балансувати — особливо для середніх і малих закладів.

У різних країнах є різна культура чайових, з якої випливає і формування зарплат. У США, наприклад, вам найчастіше 18−25% чайових одразу впишуть у рахунок, а в Південній Кореї чи Японії це можуть сприйняти як приниження. В Україні історично склалося, що гості переважно залишають 10% «на чай», дохід працівників у залі - барменів, офіціантів, хостес більшою мірою формується за рахунок чайових. І так, історично склалося, що ці працівники отримують мінімальну зарплату від роботодавця і додаткові бонуси від гостей. У доковідні часи один відомий ресторан, що славився щедрими гостями, брав з офіціантів 3 000 грн на місяць за можливість у них працювати і спрямовували ці «внески» на преміювання працівників кухні.

Це я до чого — невисока зарплата частини ресторанних працівників є такою не тому, що вони отримують зарплату в конверті, а тому що такими є правила гри на ринку", — зазначила експерт.

«Підвищення середньої зарплати працівникам — це додатковий важливий, але суттєвий тягар. Для того, щоб ресторатору тримати середню зарплату на рівні 2x мінімалок, доведеться або скорочувати кількість персоналу, або піднімати зарплати, або переглядати меню (або всі три пункти)», — зазначила Остафієва.

Говорячи про те, які наслідки дії цього закону, вона заявила: «Перш за все, знову зростуть ціни. Можливо, не пропорційно зростанню додаткових витрат для бізнесу, але зростуть. При цьому, є усвідомлення, що шлях у бік підвищення цін на меню — це шлях ризику. Якщо ціни в закладі зростуть значно, частина клієнтів просто припинить ходити. Це логіка попиту».

«Нові законодавчі вимоги додають ще один шар невизначеності - чи вдасться протягом трьох місяців витримати нормативні вимоги? Якщо ні - ризик анулювання ліцензії. Або — ресторанний бізнес піде „в тінь“ і бюджет отримує зворотний ефект. Хоча, судячи з тенденцій на ринку, бюджет у будь-якому разі отримає зворотний ефект, адже прогнози експертів щодо закриття 20% закладів, особливо з ухваленням цього закону, є цілком виправданими», — заявила експертка.

Раніше повідомлялося, що з 1 жовтня 2025 року для суб'єктів господарювання, які торгують алкоголем, тютюном, рідинами для електронних сигарет і паливом, запроваджуються вимоги щодо мінімального розміру заробітної плати.

Показати ще новини