Принципи переможців. Чому ветеран-підприємець відкрив галушковий стріт-фуд там, де галушок вдосталь, і що у нього вийшло — спецпроєкт NV

5 листопада, 21:27
NV Преміум
Попри те, що Полтава вважається батьківщиною галушок, демократичних закладів із цією стравою у місті бракує, вважає Артем Ліфрідов, ветеран, підприємець, засновник закладу PRO Галушки (Фото: DR)

Попри те, що Полтава вважається батьківщиною галушок, демократичних закладів із цією стравою у місті бракує, вважає Артем Ліфрідов, ветеран, підприємець, засновник закладу PRO Галушки (Фото: DR)

Засновники та СЕО компаній — лавреатів конкурсу Ukraine SME Awards серед малого та середнього бізнесу відповідають на три запитання NV про свої правила та перші значні заробітки.

Що допомагає невеликим та середнім за розміром українським компаніям досягати успіху? Аби зрозуміти це, NV звернувся до топменеджерів та засновників фірм, які перемогли у конкурсі на кращих представників малого та середнього бізнесу Ukraine SME Awards, який редакція провела разом із ПроКредит Банком. Усі вони відповіли на три однакові запитання редакції — про свої бізнес-принципи, відносини з державою та перший зароблений мільйон. Сьогодні редакція публікує інтерв'ю з Артемом Ліфрідовим, засновником закладу PRO Галушки.

Реклама

Номінація Ветеранський бізнес

Заклад PRO Галушки, заснований у березні 2025 року Артемом Ліфрідовим, локація — Полтава, 6 працівників

Зараз Артем Ліфрідов, «списаний» у 2023 році із ЗСУ за станом здоров’я, навчається у Київській школі економіки та розвиває кілька власних бізнесів. Ідея одного з них народилася під час служби у 63‑й бригаді ЗСУ. «Там багато закарпатців. Я з подивом дізнався, що більшість із них ніколи не куштувала або й не чула про галушки», — розповідає NV підприємець. Тоді він і вирішив відкрити на Полтавщині стрит-фуд із типовою для цього регіону головною стравою — тими самими галушками.

«У нас поки що один невеличкий заклад, є посадкова зона і літній майданчик, працюємо в самому центрі», — пояснює Ліфрідов, який розпочав цю справу за допомогою державної та міжнародної грантової підтримки.

Головним кухарем працює ще один ветеран — Олександр Журавель.

Тепер підприємець хоче масштабувати цей бізнес: розробити франшизу як для цивільних, так і для ветеранів, на пільгових умовах. «Думаю, це сприятиме популяризації полтавської гастрономії та допоможе хлопцям, які шукають себе у цивільному житті», — каже він.

До повномасштабного вторгнення Ліфрідов розвивав мережу продуктових магазинів, а зараз паралельно з «галушковим» бізнесом займається сервісом правильного харчування — доставкою готових раціонів з індивідуально підібраною калорійністю, білками, жирами та вуглеводами.

— Яких 2‑3 правил бізнесу ви дотримуєтеся завжди?

— Перше правило — робити як для себе. Друге — бути чесним в усьому, починаючи з оплати і закінчуючи своїм продуктом. А третє я б так сформулював: до команди треба ставитися як до сім'ї, бо це ті люди, які все тягнуть і роблять всю роботу. А ще, головне — не чекати ідеального моменту: скажімо, коли зменшать податки чи буде більш сприятлива ситуація. Бо ідеального моменту ніколи не дочекаєшся. Треба навчатися, брати й робити.

Артем Ліфрідов, засновник закладу PRO Галушки (другий праворуч) (Фото: DR)
Артем Ліфрідов, засновник закладу PRO Галушки (другий праворуч) / Фото: DR

— Чого ніколи не повинен робити бізнесмен у відносинах з українською державою та представниками влади?

— До своєї держави треба ставитися, як до батьківщини. З точки зору ветерана, якщо ти йдеш захищати свою батьківщину, свідомо ризикуючи своїм життям, добробутом родини… То після цього обманювати державу — це все одно що обманювати батьків. Тому відповідь така: не обманювати.

— Чи можете розповісти, як заробили перший мільйон гривень?

— Відверто кажучи, я так ніколи не рахував. Перший мільйон був ще в моєму попередньому бізнесі. Але в мене життя якось наче розділилось: те, що було до 2022 року, повністю відійшло, ніби воно було не моє. У мене таке відчуття, що я почав жити у 2022‑му. Усі мої думки сягають не довше цього короткого періоду. Я думаю, у багатьох українців так.

Цей матеріал опубліковано в журналі NV № 7 за жовтень 2025 року. Журнал можна придбати тут.

Показати ще новини