Зростає попит в ЄС, Азії, Америці. Україна має потенціал подвоїти виробництво популярної ягоди

11 листопада, 12:59
У 2024 році Україна опинилась у трійці лідерів за швидкістю зростання експорту лохини у світі (Фото: timo volz / unsplash)

У 2024 році Україна опинилась у трійці лідерів за швидкістю зростання експорту лохини у світі (Фото: timo volz / unsplash)

Україна, маючи другу за площею кількість плантацій у Східній Європі, має потенціал збільшити виробництво лохини майже вдвічі, якщо зосередиться на підвищенні ефективності вирощування.

Про це повідомила асоціація Ягідництво України.

За даними International Blueberry Organization (IBO), середня врожайність українських господарств залишається нижчою, ніж у сусідніх країнах ЄС, навіть за схожих кліматичних умов.

Реклама

Для прикладу, Румунія, маючи вдвічі меншу площу плантацій, виробляє обсяги, співставні з Україною, завдяки кращим технологіям, сучасній системі зрошення та використанню нових сортів, повідомила асоціація.

Зазначається, що глобальний ринок лохини продовжує розвиватися навіть після кліматичних коливань 2023−2024 років. Світове виробництво у 2024 році перевищило 2,15 млн тонн, що на близько 35% більше, ніж п’ять років тому.

Площі під культурою досягли 282 тис. га, і темпи зростання залишаються одними з найвищих серед ягідних культур.

«Попит зростає не лише у традиційних споживчих регіонах (Північна Америка, ЄС), а й у нових драйверах — країнах Азії, Близького Сходу та Південно-Східної Азії», — повідомила асоціація. — «Особливо швидко формується ринок Індії, де споживання лохини збільшилось утричі за останні два роки».

При цьому регіон EMEA (Європа, Близький Схід, Африка) виробляє лише 18,7% від світового обсягу лохини, хоча споживає значно більше. Такий дефіцит компенсують імпортом із Перу, Чилі, Південної Африки та Польщі.

«Однак у 2025 році починає діяти нова тенденція — європейські рітейлери зменшують обсяги авіапоставок, вимагаючи „низький вуглецевий слід“ та локальне походження», — повідомила асоціація. — «Це відкриває вікно можливостей для України, адже логістика „від поля до полиці“ тут набагато коротша».

Крім того, географічна сезонність — ключова перевага: українська ягода дозріває раніше, ніж північна Польща, але пізніше, ніж Іспанія, що дозволяє закрити «вікно постачання» у травні-червні, повідомила асоціація.

Зазначається, що українська індустрія лохини має всі передумови, щоб стати потужним гравцем на європейському ринку, якщо сконцентрується на трьох стратегічних напрямах: якість, технології та сталість.

«Ключ до цього — перехід на нову генетику та сучасні сорти, здатні забезпечити стабільну якість і преміальну ціну; впровадження механізованого збору, що знижує витрати та підвищує ефективність; і активна інтеграція стандартів ESG, які вже стають обов’язковими для європейських рітейлерів», — йдеться в публікації. — «Паралельно Україні варто розширювати експортні горизонти за межі ЄС, орієнтуючись на ринки Близького Сходу та Азії, а також розвивати сегментацію якості, формуючи впізнаваний бренд Ukrainian Premium Blueberry».

Як повідомлялось, у 2024 році Україна опинилась у трійці лідерів за швидкістю зростання експорту лохини у світі.

Також минулого року Україна стала світовим лідером з експорту замороженої малини.

Показати ще новини