Мільйони на молоці. Як створювали успішну сімейну ферму

Молочна ферма під Києвом стала успішною усього за декілька років
Фото:svoe.kiev.ua

Молочна ферма під Києвом стала успішною усього за декілька років

Дипломат та керівник фармзаводу перетворили підсобне господарство на успішну та ефективну сімейну ферму. А тепер це підприємство виготовляє близько 20 товарних позицій власної рецептури. Як їм це вдалося?

Першi кроки

У п’ятдесяти кілометрах від столиці у селі Воронків, ми знайшли справжнє сімейне виробництво. Господарі – рідні брати Валерій та Сергій Парубочі. Роки на дипломатичній роботі, часті відрядження до Европи Валерія Парубочого дуже допомогли у становленні ферми. Він бачив, як там успішно розвиваються сімейні господарства. Тому, повертаючись додому, Валерій хотів відтворити щось подібне на своїй землі, на батьківщині.

Валерій Парубочий розкриває молочні секрети

Місце, яке обрали брати – це територія колишнього радгоспу. «Тут вже майже нічого не було. І ми почали будувати. Завезли перших 20 корів, потім їх було 50. Тепер уже їх 200 корів», – згадує перші кроки Парубочий-старший.

Молочне царство

Брати Валерій і Сергій започаткували свою ферму в 2010 році. За модель обрали замкнутий цикл. Тобто збиралися самостійно тримати корів та виробляти продукти тільки з власного молока. І все – вдалося! Нині на господарстві отримують до 2 тонн молока щоденно – і стільки ж відразу переробляють. На господарстві термостатний спосіб виробництва.

Підприємство виготовляє 17 позицій різних продуктів, від кефіру і йогуртів, до сирів та декількох видів масла. «На кожного клієнта, можна так сказати, у нас є свій товар. Хто любить низькокалорійні продукти, у нас є молоко 1%, кефір 1%, сир знежирений», – каже Олена Супрун, технологиня фермерського господарства.

Продукт сквашується в термокамері за температури 30 градусів. Тут же варяться і напівтверді сири. Кожний продукт – абсолютно безпечний. І це підтверджено сертифікатом системи НАССР. Тобто виробництво контролюється від найпершого і до останнього процесу. З поля і до столу, як то кажуть. «Роблячи власну переробку, ми намагались працювати над кожним продуктом окремо і досягати високої якості цього продукту та індивідуальних смакових показників», – додає Валерій Парубочий.

Власний корм

Сімейна ферма має власну кормову базу. На сусідніх з фермою полях вирощують кукурудзу та сорго на силос, а люцерну – на сінаж. Таким чином підприємці мають повний цикл виробництва від поля до готової продукції на полицях у магазинах. Такий підхід дозволяє мати рентабельність аж у 40%. Для такої невеликої ферми – це шалений успіх. 

Секрет простий – протягом останніх років у підприємців немає вихідних або якогось вільного часу. «Всі вихідні, які ми до цього могли провести десь на риболовлі або на полюванні, ми тепер проводимо на фермі. Ми постійно працюємо над процесами оптимізації своєї роботи», – наголошує фермер.

Наполеонівські плани

Брати мріють про власне виготовлення твердих сирів, а також отримати сертифікат в органіці. Але тут не все так просто. Щоб сертифікуватися на органіку потрібно провести значну дослідницьку роботу. Яка коштує чимало. «Наразі реінвестувати з цього бізнесу я не бачу можливості. Тому я очікую, коли будуть доступні кредити», – говорить Парубочий. І згадує свої європейські подорожі на схожі господарства, де фермери отримували кредити від 7 до 25 років під 4% річних.

«Якщо ці ресурси будуть можливі в нас, ідей дуже багато, ми можемо далі розбудовувати цю ферму», – зазначає господар підприємства. Парубочий вважає, щоб надалі розвиватися і покращувати усі показники, необхідна хоча б якась підтримка з боку уряду і держави.

Журнал НВ
за спеціальною ціною

Передплата журналу Новое Время до кінця листопаду дешевше на 100 грн! Передплатіть зараз на 12 місяців лише за 559 грн.

Передплатити зараз
Ukraine-2020

Читайте термінові новини та найцікавіші історії у Viber та Telegram Нового Времени.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Фото

ВІДЕО

Читайте на НВ style

Статті ТОП-10

опитування

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: