Плюс сто точок у Києві. Чому шаурма стала культовою вуличною їжею і скільки коштує запуск одного закладу

7 листопада 2022, 06:51
Ексклюзив NV
Шаурма — близькосхідна страва (Фото:Pronina_Marina / depositphotos.com)

Шаурма — близькосхідна страва (Фото:Pronina_Marina / depositphotos.com)

Шаурма перетворилася з перекусу сумнівної якості на модний тренд стріт-фуду. НВ розпитав власників закладів про деталі продукту, поріг входу в цей бізнес, а також про різницю в середніх чеках з ресторанами

Майже 40-хвилинне відео з назвою «Де в Києві найсмачніша шаурма» на YouTube-каналі з промовистою назвою Чудова українська шаурма має близько півмільйона переглядів. Таких «оглядів» у автора каналу Степана Єраносяна лише по столиці — чотири, а є й по інших містах.

Відео дня

Ця ж страва фігурує і в ТОП-5 столичних стрітфуд-локацій у популярному годинному відео «Їжа Києва. Великий гід», яке вже переглянули понад мільйон разів. Там автори фільму — Антон Птушкін та Міша Кацурін — куштують її на мусульманському ринку їжі біля мечеті.

Інтерес блогерів до цього виду вуличної їжі не випадковий. Шаурма зараз у тренді в сегменті швидкої їжі. Якщо кілька років тому з цією поживною стравою асоціювалися переважно МАФи, особливо біля станцій метро та вокзалів, то зараз все частіше м’ясо в лаваші пропонують не лише кіоски, а й звичайні заклади громадського харчування, зокрема з посадкою. А крім основної страви у них можна знайти широкий асортимент напоїв і такі страви, як смажені крильця чи картоплю фрі тощо.

«З неоднозначного феномена шаурма стає справжнім трендом ресторанного бізнесу», — звернула увагу на тенденцію Ольга Насонова, експертка ресторанного ринку. Вона підрахувала, що попри війну впродовж останніх місяців тільки в Києві відкрились близько 100 нових точок з шаурмою. Експертка теж помітила, що тепер окрім кіосків з білою пластиковою вагонкою шаурму дедалі частіше пропонують в сучасних інтер'єрах, подаючи до неї авторські соуси.

Показати ще новини
Радіо NV
X