Набули чинності нові вимоги до маркування харчових продуктів
Нові правила розширюють перелік інформації, обов’язкової для надання та змінюють зазначення мінімального терміну придатності продуктів
6 серпня 2019 року набув чинності закон України про інформацію для споживачів харчових продуктів, який встановлює загальні принципи та вимоги щодо інформації про харчові продукти, зокрема, стосовно їх маркування, а також обов’язки операторів ринку стосовно доведення цих даних до споживачів. Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства.
В основу нового закону лягли вимоги регламенту Європарламенту та Ради ЄС щодо надання споживачам інформації про харчові продукти.
Вимоги закону поширюватимуться не тільки на виробників харчових продуктів на всіх етапах виробництва та обігу, але і на харчові продукти, що призначені для кінцевого споживача, зокрема такі, що реалізуються в закладах громадського харчування.
Закон встановлює перелік обов’язкової для надання інформації про харчові продукти. Зокрема, оператори ринку мають обов’язково зазначати інформацію про наявність речовин, які спричинюють алергічні реакції або непереносимість, наявність ГМО, розморожування або піддавання харчових продуктів іонізуючому випромінюванню, наявності доданої води тощо.
Новий закон містить вимогу стосовно інформації про харчові продукти, продаж яких здійснюється дистанційно. Так, уся обов’язкова інформація про харчові продукти має бути доступною споживачу для ознайомлення до моменту продажу харчового продукту.
Окремо закон роз’яснює, яким чином має зазначатися мінімальний термін придатності («краще спожити до…», «краще спожити до кінця…»), і у чому його відмінність від дати «вжити до».
«Основна ідея такого підходу полягає в тому, що на ринку існують швидкопсувні та більш небезпечні з точки зору мікробіології продукти, для яких має бути зазначена дата „вжити до“. Така позначка інформуватиме про те, що на наступний за цією датою день продукт може ставати небезпечним (наприклад, сире або охолоджене м`ясо, сира риба, яйця)», — зазначив гендиректор директорату безпечності та якості харчової продукції Микола Мороз.
Він додав, що, водночас, є ряд продуктів, які, за дотримання встановлених умов зберігання залишаються безпечними протягом певного часу після закінчення мінімального терміну придатності, прописаного у маркуванні (наприклад, цукор, кава тощо). Для таких продуктів буде вказана дата завершення мінімального терміну придатності, що позначатиметься фразами: «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…». Однак, як після закінчення терміну «вжити до…» так і термінів «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…» продукти мають бути вилучені з реалізації.

Законом також визначено основні вимоги до інформації про харчові продукти, що надаються у добровільному порядку, зокрема, закріплено визначення «натуральних» молочних продуктів.
Законом посилює відповідальність операторів ринку за порушення при наданні споживачам інформації про харчові продукти.
Як повідомлялося, 2 серпня 2019 року набрали чинності нові вимоги до виробництва та маркування органічної продукції.