Кафе та ресторани: Правила виживання в червоній зоні
Київ семимильними кроками наближається до червоної зони — з 30 жовтня до червоної зони переходить Київська область і вже багато хто в суботу відчує на собі всі незручності нових обмежень.
Ще більше люди відчують на собі незручності від незнання правил життя у червоній зоні. Незважаючи на величезну кількість документів та роз’яснень, у ці дні на ресторани обрушилася маса запитань від гостей. Від того, що робити з бронюванням на вихідних і чи не закриємось ми (далеко не всі знають, що Київ є окремою адміністративною одиницею і не є частиною Київської області), до уточнень, у якому вигляді потрібно надавати сертифікат.
Для розуміння: червона зона це життя за правилами весняного локдауну. З тією лише різницею, що ці правила не поширюються на вакцинованих та власників свіжого ПЛР-тесту.
Для розуміння правил життя у червоній зоні є два базові документи — це постанова Кабміну 1236 від 9 грудня 2020 року та постанова МОЗ 13 від 6 жовтня 2021 року. Для тих, хто не згоден жити за цими правилами, — Конституція України.
Життя без обмежень
У момент переходу до червоної зони стає заборонено практично все — робота ресторанів та спортзалів, кінотеатрів та концертних залів. Але є один великий виняток. І ним скористається більшість закладів: для роботи в червоній зоні повністю вакцинованими мають бути 100% працівників. Послуги в цій зоні також зможуть надаватися лише повністю вакцинованим, на відміну від жовтої зони, де бізнес зможе вибирати, кого обслуговувати — лише вакцинованих (частково та повністю), але без обмежень, або всіх бажаючих.
Є кілька видів документів, які дозволяють допуск відвідувачів під час роботи у червоній зоні:
1. Документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації — паперовий сертифікат або Дія. Для іноземців — іноземний сертифікат.
2. Негативний ПЛР тест чи експрес-тест (термін дії 72 години).
3. COVID-сертифікат про одужання (дійсний 180 діб із моменту першого позитивного ПЛР тесту, яким виявлено COVID-19) — довідка чи сертифікат у Дії.