З досвідом та без. Яку сезонну роботу пропонують в Україні та за кордоном
Українські та іноземні роботодавці активно розміщують вакансії на сезонні роботи. Шукають кухарів, шиномантажників та працівників готельного бізнесу.
Про це свідчить аналітика ринку праці, яку опублікував портал rabota.ua.
Зазначається, що пропозиції на сезонні види роботи з'явились раніше початку сезону. Раніше подібні вакансії розміщували впродовж усього травня, проте в цьому році їх викладають вже з середини березня, зазначають аналітики порталу.
Це обумовлено тим, що в минулому році роботодавці не змогли запросити потрібну кількість сезонних працівників. Про це у коментарі Радіо НВ розповіла HR-експертка сайту rabota.ua Тетяна Пашкіна.
За її словами, через трудову міграцію публікація вакансій в травні виявилась дещо запізнілою. Адже, більшість робочих встигли знайти такі самі вакансії за кордоном і за більшу платню, констатувала Пашкіна.
"Якщо казати чесно, якщо ми кажемо про сферу гостинності, наприклад, то у нас можлива ситуація, коли за кордоном пропонують різні цікаві речі для людей, які мають досвід. Якщо людина захоче сама підробляти, то у нас є вакансії і різноробочого у готель в Тель-Авіві, і покоївка на Адріатичне узбережжя, різноробочий в Німеччину, Бельгію, Австрію, Францію, круїзний лайнер у Європу, помічник повара в Чехію", – наголосила Пашкіна.
Тетяна Пашкіна додала – порівняно з минулим роком вітчизняні зарплати на сезоні роботи зросли на 20%.
Які вакансії та умови праці пропонують роботодавці
Першими свої вакансії почали публікувати готелі, комплекси відпочинку і курорти. Більше всього їм потрібні офіціанти, бармени, кухарі, покоївки та працівники басейну. Всім кандидатам пропонують різну за обсягом зарплату, проте обіцяють виплачувати її стабільно, а також додавати відсотки та бонуси.
Також роботодавці готельної галузі готові оформити своїх працівників офіційно, оплачувати відпустку та лікарняні. Графік – позмінний, і роботодавець готовий розглядати кандидатів без досвіду роботи.
Серед вакансій такого типу окремо виділяються су-шефи. Окрім готелів та комплексів відпочинку їх готові приймати ресторани та кафе. Однак для влаштування на таку посаду потрібно пропрацювати звичайним кухарем три роки, а головним – близько одного року. Платити таким спеціалістам готові від 10 тисяч гривень до 2 тисяч доларів на місяць.
Окрім готельного бізнесу сезонну роботу пропонують і компанії-дистриб’ютори. Вони шукають торгівельних представників, які будуть укладати договори з клієнтами, приймати поставки та контролювати товари у магазинах. Серед робочих спеціальностей більше всього потрібні шиномонтажники. Їм пропонують від тисячі гривень на день плюс бонуси. Однак на такій роботі доведеться працювати з 8 ранку до 9 вечора з одним вихідним.

Деякі київські роботодавці навіть готові запропонувати житло у хостелі. Також на сайтах з пошуку роботи популярними є вакансії будівельників та найманців на сільськогосподарські роботи.
Які ризики існують
Кількість сезонних вакансій на сайтах з пошуку роботи зросла майже на 40% у порівняні із зимовим періодом. Більше всього на них відповідають студенти та молоді спеціалісти, пояснила Радіо НВ керівник експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна Юлія Дрожжина.
Проте така робота несе за собою низку ризиків. Один з них – недоброчесне виконування умов з боку работодавця. Цим не гребують і закордоні компанії, додала Дрожжина.
"Тобто ми говоримо про ненормований робочий графік, а респонденти кажуть про те, що досить висока ймовірність потрапити на непорядного роботодавця, який обіцяв певний заробіток, а в результаті його не надав. Люди бояться того, що цей заробіток не буде відповідати тим часовим затратам, які доведеться витрачати на цю роботу. Тому що, якщо ми говоримо про тих же офіціантів, то це можуть бути цілодобові заклади, і люди працюють наднормова. І грошова винагорода за таку роботу не відповідатиме зусиллям", – зауважила Дрожжина.