«Обсягів вистачить і на експорт». В Україні будують перший завод з виробництва картоплі фрі — його запустять через два роки
В індустріальному парку Біосенс будують перший в Україні завод із виробництва картоплі фрі (Фото: Facebook Ігор Табурець)
Компанія Маїс почала будівництво у Черкаській області заводу з виробництва картопляних пластівців, борошна та картоплі фрі.
Цей завод, яке стане першим в Україні з виробництва картоплі фрі, планують запустити через два роки.
Про це в в інтервʼю виданню Latifundist розповів засновник компанії Сергій Терещук.
«Починаємо з лінії для картопляних пластівців і борошна — обладнання вже закупили. Це близько 15−20% вартості всього заводу. Далі — повна лінія картоплі фрі», — повідомив Терещук.
Завод будують в індустріального парку Біосенс і планують запустити через два роки.
«Ми ще раніше планували завод в іншому місці, але саме формат індустріального парку прискорив рішення, — розповів Терещук. — По-перше, це пільги на імпорт обладнання, податки, енергоносії. По-друге, це середовище, де легше залучати партнерів та інвестиції».
Частину сировину планують закуповувати у фермерів.
«Самотужки не потягнемо. Модель змішана: частину вирощуємо самі (щоб гарантувати безперервну роботу), решту — з контрактами з фермерами у радіусі близько 150 км (насамперед уздовж Дніпра), — зазначає Терещук. — На старті наша частка може бути більшою, але ціль — не менше 50% власної сировини».
Він додав, що наразі компанія має сховище на 20 тис. т картоплі. При цьому їй потрібно ще щонайменше чотири, наразі розробляють проєкти.
Планом передбачено виробництво 60 тис. тонн фрі на рік.
«Внутрішній ринок не „переварить“ ці обсяги повністю, та ще й є імпорт, тому орієнтуємося на Україну + експорт: ЄС і Близький Схід, — повідомив Терещук. — Ринок фрі та напівфабрикатів у світі зростає на 5−7% щороку — є куди масштабуватися».
Він оцінює внутрішній ринок фрі у 30 тис. тонн.
«Стільки зараз складає імпорт, — повідомив Терещук. — Тут є частка „сірого“ імпорту — частина картоплі-фрі заходить неофіційно. Але головне — споживання щороку зростає на 5−7%».
Він зазначив, що Україна — єдина держава Європи, де немає виробництва картоплі фрі.
«У Туреччині — 10 заводів, у Польщі — три великі і ще один менший. А в нас — нуль, — зазначив Терещук. — Ми весь час розповідаємо, що українці люблять картоплю, ми у світовій четвірці виробників. Але при цьому не маємо власного виробництва того продукту, який українці споживають щодня».
Як повідомлялося, на ринку України наразі представлено понад 240 сортів картоплі, з яких близько третини вітчизняної селекції. При цьому 75 сортів, або майже 80%, створено в Інституті картоплярства НААН.