«Попит перевищує пропозицію». Український фермер вирощує нетрадиційний овоч

15 вересня, 10:19
Український фермер хоче масштабувати вирощування батату (Фото: agronom.com.ua)

Український фермер хоче масштабувати вирощування батату (Фото: agronom.com.ua)

Український фермер Іван Павліш вирощує батат, який стає дедалі популярнішим в Україні. Свою продукцію він реалізує під брендом Бататко.

Про це пише видання Kurkul.

«Проблема в тому, що попит перевищує пропозицію. У нас батат не застоюється — ми максимально швидко весь урожай продаємо», — розповів він. — «У нас є дні, коли ми приймаємо 50−60 замовлень. Якщо помножити на 3−5 кг — виходять реально величезні партії. Тому є всі підстави для масштабування».

Реклама

За словами Павліша, під час вирощування батату він не використовує жодних ЗЗР, мінеральних добрив чи гліфосату та має намір сертифікувати його як органічний.

«Агрохімія виключно сертифікована для органічного вирощування. Наприклад підживлювати можемо перегноєм. Кожен урожай, який ми збираємо, проходить експертизу на наявність нітратів. Відтак наші покупці можуть бути певні, що ми продаємо екологічний та якісний продукт», — повідомив фермер. — «До того ж ми на стадії переговорів з Organic Standard. Тому сертифікація стане наступним кроком для нашої компанії».

Він також планує розширити асортимент батату для продажу.

«Якщо минулого року продавали 2 сорти батату, то цього року в нас буде на продаж 5 сортів батату. Ми вирощуємо власні саджанці», — повідомив Павліш. — «Цього року закупили в одному господарстві на Одещині новий сорт Ковінгтон. Якщо все буде добре, то наступного року спробуємо перевести цей сорт з власних маточників на поле».

Минулого року врожайність батату складала 10 тонн з га, з яких комерційними виявились приблизно 6 тонн.

kurkul.com
Фото: kurkul.com

«Також у нас залишається батат, який ми закладаємо на наступний сезон під саджанці. До речі, некомерційний батат передаємо до шелтера „Домівка врятованих тварин“ у Львові», — розповів фермер.

Наразі фермер продовжує службу у Збройних силах України та керує родинним господарством дистанційно.

Як повідомлялось, агропідприємство Bonelet другий рік поспіль вирощує артишоки на Одещині.

Фермерське господарство Пан Білан зібрало перший в Україні врожай озимої цибулі сорту Корея-3, вирощений за корейськими технологіями, і планує збільшити площі під її вирощування.

Показати ще новини