Малий бізнес живе півтора року. В Україні вдвічі впала кількість нових ФОПів у сфері кафе і ресторанів, 10 тисяч припинили роботу

13 листопада, 10:49
Приріст нових кафе та ресторанів в Україні скоротився більш ніж удвічі у 2025 році (Фото: DR)

Приріст нових кафе та ресторанів в Україні скоротився більш ніж удвічі у 2025 році (Фото: DR)

За дев’ять місяців 2025 році в Україні відкрились 13 373 нових ФОПів, що працюють у сфері громадського харчування. Це на 5% менше, ніж за аналогічний період торік.

Найактивнішим місяцем для відкриття таких ФОПів став вересень — 1699 реєстрацій, повідомляє Опендатабот.

Водночас за той самий період свою роботу припинили 10 645 ФОПів у сфері кафе та ресторанів. Загалом цьогоріч приріст нових підприємців склав 2728 реєстрацій. До порівняння, у 2024 році приріст склав 6004 нових ФОПів.

Реклама

Найбільше нових ФОПів у сфері HoReCa відкрили в Києві (1693), у Дніпропетровській (1323), Львівській (1136), Одеській (1113) та Київській (1054) областях.

Ресторанний бізнес в Україні, переважно, жіноча справа: 66% нових ФОПів зареєстрували жінки. У деяких областях цей показник перевищує 70% — зокрема, у Хмельницькій, Кіровоградській, Закарпатській, Черкаській та Рівненській. У жодному регіоні чоловіки не переважають за кількістю нових відкриттів.

Чверть закритих цьогоріч ФОПів пропрацювала менш ніж пів року. Загалом медіана життя малого та середнього бізнесу у HoReCa — 17 місяців. Найстаріший ресторанний ФОП, який припинив діяльність у 2025-му, працював ще з 1992-го.

Попри зменшення приросту нових закладів, за даними українського сервісу Poster виторг закладів громадського харчування зріс на 6%, але назвати це значним успіхом не можна. Відвідуваність зменшилася на 9%, тож зростання відбувається радше завдяки подорожчанню, ніж збільшенню клієнтів. Середній чек в закладах від початку року виріс на 11%.

«Зростання виторгу на 6% — це не реальний заробіток, а наздоганяння інфляції. Середній чек виріс через подорожчання продуктів та операційних витрат на оренду та фонд оплати праці. Проблеми галузі посилює відтік працівників після законодавчих змін щодо віку 18−22 років і зменшення купівельної спроможності населення… Кількість діючих закладів та тих, що готуються до відкриття, залишається в межах середніх значень. Зимові місяці завжди є стрес-тестом для галузі — не всі проходять його успішно, але навесні відкриваються нові заклади і ринок оновлюється», — розповів Родіон Єрошек, CEO та співзасновник української компанії з автоматизації закладів Poster

За даними Poster, відвідуваність цьогоріч зменшилась по всій Україні. На прикладі топ-5 великих міст це виглядає так:

— Львів — мінус 8%;

— Одеса — мінус 6%;

— Київ — мінус 13%;

— Дніпро — мінус 11%;

— Харків — мінус 7%.

Як повідомлялося, раніше голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев пояснив, чому масова реєстрація нових ФОПів — ще не привід радіти.

Показати ще новини