10 відповідей юриста. Гайд щодо карантину вихідного дня для рестораторів
Сьогодні, 14 листопада, в Україні почав діяти карантин вихідного дня. Що це означає для кафе, барів і ресторанів?
1. Де подивитися текст постанови, чому його не було відразу?
Офіційний текст постанови можна подивитися на сайті Кабміну. Текст нормативного акта з’являється не відразу. Спочатку ухвалюють рішення на засіданні Кабінету Міністрів, а потім його оформляють у документ. У нашій країні це усталена практика, коли відразу оголошують ухвалені нововведення, а нормативного акта ще немає. Тому найчастіше його доводиться чекати кілька днів.
2. Що означає карантин вихідного дня для кафе, барів і ресторанів?
Працювати в суботу і неділю можна тільки на доставку і на винос. Посадку гостей у залі закладу заборонено.
3. Чи законне це нововведення і чому Кабмін диктує правила карантину?
На сьогодні рішення Кабінету Міністрів України про введення карантину вихідного дня не оскаржено в Адміністративному суді і не скасовано, а значить — діє. Питання конституційності введення Кабміном карантинних заходів розглядалося раніше. Чим все закінчилося ви можете прочитати тут.
4. Чи можна пускати людей всередину закладу для продажу на винос або з собою, за умови дотримання 1,5 метра і відміток на підлозі?
Коротка відповідь — так. У нормативних актах не зазначено, яким саме чином здійснюється самовивіз. Тому кожен заклад самостійно визначає процес передавання замовлення клієнтам.
Далеко не кожен заклад може забезпечити дотримання санітарних норм під час видавання замовлення у двері і не у всіх є спеціальне вікно. Також можуть бути проблеми і з розрахунком клієнтів. Тому в разі дотримання карантинних заходів, можна впускати відвідувачів у приміщення по одному або по кілька осіб з дотриманням дистанції 1,5 метра і маскового режиму, але без посадки, і віддавати замовлення «з собою». У такому разі складу порушення у ваших діях не буде.
Головне, щоб у вас не було тісної черги і порушень санітарно-епідеміологічних норм.
5. Як працюватимуть фудкорти в ТЦ: на винос чи закриються повністю?
З юридичного погляду ви, як заклад громадського харчування, можете обслуговувати гостей тільки на доставку і на винос. Але ситуація з фудкортами в торгових центрах складніша, через те, що для них також введено заборону приймати відвідувачів. Тому ваш заклад, можливо, буде обмежений у доступі для відвідувачів.
Тут багато що залежить від адміністрації ТЦ: яким чином буде організовано роботу бізнесів, які мають право законно працювати у вихідні. Як варіант, деякі центри пускатимуть людей всередину і контролюватимуть формат роботи закладів, щоб ті не приймали гостей у приміщенні.
6. Чи є лазівка для повноцінної роботи ресторану у вихідні дні?
Для повноцінної роботи вашого закладу лазівок немає. Ви можете переоформити ваш бар або ресторан у магазин, змінивши статут і додавши відповідні КВЕДи.
Але якщо у вас буде магазин, ви все одно не зможете посадити гостей за столики і повноцінно обслуговувати клієнтів. До того ж переоформлення закладу громадського харчування в інший формат, наприклад магазину або гастрономії на винос, займе багато часу — на оформлення документів і ресурсів на ремонт. Як мінімум, вам потрібно зробити перепланування.

7. Чи є норми, за якими можуть оштрафувати?
За порушення карантину існує адміністративна і кримінальна відповідальність.
- Адміністративну відповідальність передбачено ст. 44−3 Кодексу про адміністративні правопорушення. Штраф від 17 тис. до 32 тис. гривень для громадян і від 34 тис. до 170 тис. гривень — для посадових осіб.
- Для уникнення штрафів важливо коректно скласти адміністративний протокол і правильно поводитися в разі перевірок поліції. Детальніше про це можна прочитати тут.
- Також існує кримінальна відповідальність за недотримання правил і норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням. Тут уже можливий не тільки штраф, але і позбавлення волі до 3 років, а якщо були тяжкі наслідки (наприклад, смерть людей) — до 8 років позбавлення волі.
8. Чи уповноважена поліція перевіряти заклади на дотримання карантину, адже в «Законі про поліцію» немає ані слова про карантин?
Поліція може перевіряти і складати протоколи, це передбачено не «Законом про поліцію», а ст. 255 Кодексу про адміністративні правопорушення, зокрема цією статтею передбачено, що протоколи про недотримання правил карантину може складати також «Служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів» (колишня СЕС) і уповноважені особи органів місцевого самоврядування.
А це означає, що ці органи мають право проводити рейди і перевіряти заклади громадського харчування.
9. Що робити, якщо на вас складають протокол?
1. Звернути увагу, на кого складено протокол. Поширена причина відмови судами — складання протоколу на співробітника: продавця, бармена
2. Перевірити нормативний акт. Перевіряльники часто забувають вказувати, яку саме норму ви порушили. Річ у тім, що ст. 44−3 КУпАП є бланкетною нормою — це означає, що сама стаття не може бути нормою, яку можна порушити. У протоколі потрібно послатися на нормативний акт, який забороняє певні дії. Під час карантину таким актом виступає постанова КМУ № 641.
3. Перевірити, чи коректно складено протокол.
10. Чи буде якась допомога від держави після або під час карантину вихідного дня?
Поки є тільки обіцянка влади, що будуть компенсації за локдаун вихідного дня, але за фактом на сьогодні відсутні нормативні акти, які реально передбачають механізм і процедуру отримання компенсацій для кафе, бару чи ресторану за недоотримання прибутку.
Є норми про зайнятість населення, згідно з якими можуть компенсувати частину заробітку співробітникам, які офіційно оформлені. Але проблема в тому, що не всі заклади громадського харчування оформляють всіх своїх співробітників у штат.