Де рестораторам жити добре. Як змінився ринок кафе та ресторанів за пів року війни — інфографіка

5 вересня, 17:54
З початку війни кількість ресторанів та кафе в Україні зменшилась приблизно на 5 тисяч закладів (Фото:unsplash)

З початку війни кількість ресторанів та кафе в Україні зменшилась приблизно на 5 тисяч закладів (Фото:unsplash)

З початку війни в Україні зачинилися близько 7 тис. ресторанів та кафе, відкрилися понад 2 тис. нових закладів.

Про це заявила співзасновник Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Точної статистики немає, оскільки вона зараз просто не ведеться, серед цих 7 тис. — заклади, що закрилися, і ті, щодо яких немає даних а окупованих територіях, у зонах обстрілів). Ринок зменшився приблизно на 25% порівняно з лютим 2022 року. У деяких областях падіння ринку становило понад 50% (Харківська, Миколаївська, Запорізька, Луганська області), у Київській, Одеській, Дніпропетровській областях — падіння до 30%», — сказала Насонова.

Відео дня

Водночас, за її словами, у західних областях спостерігається позитивна динаміка. У Львові та області кількість ресторанів та кафе зросла приблизно на 30%, у Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях відмічено зростання приблизно на 20%.

«До початку літа падіння ринку було значнішим. Але з червня почали відкриватися ресторани у Києві, а також у західних областях, загалом понад 2 тис. закладів. Найбільш інтенсивно розвивався ресторанний ринок у Львові — понад 500 нових закладів області з початку війни. З усіх міст на Західній Україні Львів виявився найкосмополітичнішим і найбільш заповненим», — розповіла Насонова.

За її словами, влітку у Львові були відкриті заклади відомих мереж: Bao Casual (власник Тарас Середюк), Остання Барикада (Дмитро Борисов), низка франчайзингових закладів.

При цьому Насонова зазначила, що некоректно говорити про «релокацію» ресторанів.

«Насправді по-справжньому переміщених, тобто тих, хто перевіз обладнання, меблі та інше, одиниці. Частіше ресторан виявлявся просто знищеним, або на окупованій території, і вивозити не було чого. Тому відкривалися нові ресторани», — сказала Насонова.

На її думку, ресторанні інвестори почали розглядати міста Західної України як вигідніші для запуску нового бізнесу. Що стосується експансії за кордон, то таких прикладів поки що небагато.

«Планується відкриття Чорноморки, закладів Борисова, Сухомліна. Країни — Польща та Німеччина, але більше — Польща. Там більше українців, і менталітет поляків ближчий до нашого», — сказала експерт.

Водночас Telegram-канал Реве та стогне ресторатор наводить таку статистику: після пів року війни в Україні працюють 73% закладів громадського харчування порівняно з періодом до початку вторгнення.

За регіонами ситуації виглядає наступним чином:

Обороти українських кафе та ресторанів у серпні трохи знизилися та становили 89% від показників лютого. При цьому в багатьох областях обороти значно перевищують довоєнні.

Ситуація за регіонами:

Показати ще новини
Радіо НВ
X