Солодке життя. Україна нарощує експорт цукру
Так, у перші 2 місяці 2015 року зовнішні поставки становили 3 тис. тонн, а в 2016 – майже 26 тис. тонн.
У цьому році лідером з імпорту українського цукру стала Румунія. При середній експортній ціні у $500/т, в цю країну було поставлено понад 20 тис. тонн цукру.
Основною причиною збільшення експорту є повне використання квоти на безмитні поставки в ЄС, вважає генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький, саме у січні-лютому. Незалежний експерт аграрного ринку Олексій Крутибіч додає, що бурхливе зростання експортних поставок українського цукру на ринок ЄС також пов'язаний з низькою ціною на цей товар в Україні. Тобто з урахуванням світових цін і логістики, зараз вигідно продавати цукор на зовнішні ринки.
Також експерт стверджує, що у Румунію, крім офіційного експорту, існують так звані "схемно-контрабандні" поставки через Придністров'я і Молдову.
За розрахунками Висоцького, експорт цукру продовжиться і далі по всіх напрямах, крім європейського. В Європу, після того як квота використана у повному обсязі, постачати цукор стане невигідно. Однак зростання поставок буде відбуватися у напрямку Центральної Азії і Близького Сходу. При цьому, для успішних поставок в Узбекистан і Таджикистан, необхідно буде вирішити проблему транзиту цукру через Росію.
Голова асоціації Укрцукор Андрій Дикун додає, що для подальшого значного збільшення експортних поставок, потрібно модернізувати цукрові підприємства, щоб український цукор став більш конкурентоспроможним на світовому ринку. Але, на його думку, через низькі ціни на внутрішньому ринку, виробники не готові вкладати кошти в удосконалення виробництва.