Між двома вогнями. Чому українським рестораторам складно жити з владою
Мораторій на планові перевірки підприємців запровадили для малих і середніх підприємств з 2014 року, він діє в якійсь формі і до сьогодні.
Однак, у 2017 році його послабили на користь 14 державних контролюючих служб. Таким чином, непросте життя українського малого і середнього бізнесу все-таки ускладнюється. Зокрема, дуже ретельно перевіряють і закривають літні майданчики, що може обернутися для ресторанів збитками або закриттям. Адже літній майданчик – це важлива складова успіху ресторанного бізнесу, без якої заклад втрачає від 30% до 90% прибутку.
"Улітку, в принципі, ресторан без літнього майданчика можна закривати, всі хочуть сидіти на вулиці", - стверджує бренд-шеф ресторану Хряк Юрій Ковриженко.
Переважно демонтують літні майданчики, які встановлені з порушенням правил благоустрою. За оцінками влади, загалом у Києві налічується приблизно 800 незаконних терас. Серед, так би мовити, порушників – і майданчики, що виходять на тротуари та зелені зони.
Якщо йти законним способом, то встановити терасу можна тільки після перевірки Департаментом благоустрою та сплати пайового внеску – від 10 до 50 тис. грн. Окрім того, щоб не стати "жертвою" демонтажу, власникам потрібно починати готувати "правильний пакет" документів до відкриття, ще коли надворі зима, каже співвласниця ресторану Under Wonder Галина Фрунзе.
"Для законної установки літнього майданчика потрібно документи збирати десь наприкінці зими, в лютому. Найважчий шлях – це коли новий літній майданчик і потрібно узгодити проект щодо його розміщення", - додала вона.
Зокрема, до базового пакету документів, який подається спочатку, безпосередньо входять документи, що підтверджують реквізити юридичної особи, виписка з державного реєстру, розповідає партнер юридичної компанії GLOBAL LAW Олександр Григорчук.
За його словами, також потрібна фотофіксація місця розміщення майданчика з чотирьох сторін і договір оренди приміщення. А якщо земля, на якій буде розміщуватися тимчасова споруда, належить власному приміщенню, то в такому разі можна уникнути сплати пайового внеску, додає Григорчук.
Втім, щоб не дістати відмову від влади, також важливо звертати увагу на дрібні деталі, адже вони можуть спростити отримання дозволу на розміщення терраcи.
"Якщо майданчик розміщується на зелених зонах, в такому випадку простіше подавати документи, які підтверджують їх відновлення після закінчення сезону літнього в первинний вигляд. Оскільки інакше можуть отримати від міської влади відмову. Також було б добре від себе подати зобов'язання, що не порушуватимуться певні вимоги, встановлені містом. Наприклад, прохід для пішоходів буде залишатися 1,8 метра. Це мінімальна вимога, яка встановлена", - стверджує Григорчук.
Однак, і з таким "паперовим" рівнем підготовки власники ресторанів не застраховані від тривалого очікування дозволу.

"І навіть якщо ви вже оплатили пайовий внесок, за проміжок між отриманням на виході документів, які будуть, і з моменту оплати пайового внеску тимчасовий проміжок може складати і три тижні", - попереджає партнер юридичної компанії GLOBAL LAW.
Ще однією перешкодою на шляху можуть стати нові правила, які чиновники щороку намагаються або ввести, або змінити. Так, в Одесі чи Львові, де багато вузьких вулиць, замість дозволених 1,8 метра для проходу пішоходів, пропонують ввести 4 або 5.
Європейським рестораторам вирішити питання з терасами простіше і ця процедура займає всього-на-всього кілька днів. Адже там не регламентується термін роботи тераси.
"В Європі ти просто продовжуєш свій дозвіл і працюєш далі. У європейських країнах не регламентується суворо, як у нас, те, що з 1 квітня до 1 листопада, або з 15 квітня до 15 жовтня, має працювати тераса і ані днем більше, а потім штраф, демонтація тощо. У європейських країнах твоя літня тераса може працювати навіть взимку", - підсумовує засновниця Good Idea Prof Horeca Consulting & Start Up Інна Андреїшина.
Втім, ресторатор завжди перебуває між двома вогнями: з одного боку купа заборон і правил, з іншого – споживач. Тому краще робити все максимально коректно та відповідно до закону.