Це бета-версія нового сайту Нового Времени. Надсилайте свої зауваження на адресу newsite@nv.ua

Чому в Україні дорожчає їжа

21 червня, 19:28
3700
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Експерти вважають, що в майбутньому ціни перестануть так швидко рости

Фото: Pixabay

За останні п'ять місяців ціни на продукти харчування в середньому зросли на 16,6% порівняно з аналогічним періодом 2017 року, повідомила Державна служба статистики (Держстат).

Для окремих груп товарів, зокрема м'яса, цей показник склав 26,1%, для молока – 18,1%, найбільше подорожчали яйця – на 61%. Таким чином підвищення заробітної плати було "з'їдено" зростанням цін, оскільки витрати на харчування становлять велику частку сімейного бюджету більшості українців. І хоча середній чек для супермаркетів збільшився на 15%, купівельна спроможність зросла лише на 2-3%.

Однак, Нацбанк зберігає оптимізм і підкреслює, що зростання цін виробників продовольчих товарів, напоїв та тютюнових виробів сповільнилося до 10,7% в поточному році. Основною причиною підвищення уряд називає подорожчання електроенергії, газу, пари та кондиціонованого повітря для непобутових цілей на 5-11% в січні 2018 року.

Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Марія Репко каже, що поступово ціни в Україні підтягуються до європейських. Це пов'язано із зростанням експорту в ЄС – в країні залишається менше товарів. При цьому, доходи людей ростуть завдяки підвищенню соціальних стандартів урядом – перераховуються пенсії, мінімальні зарплати. Це збільшує попит і відповідно вартість продуктів харчування.

Ціни могли б рости ще більше, якби не жорстка монетарна політика Нацбанку. І вона повинна в майбутньому приборкати зростання цін. "НБУ утримує процентну ставку на рівні 17% річних. З часом це повинно призвести до зниження рівня інфляції – ціни перестануть так швидко рости", – каже Репко.

На думку генерального директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, в липні-серпні варто очікувати дефляції. Це пов'язано, в першу чергу, з сезонними факторами.