Україна продовжить виробництво та експорт «коньяку» та «шампанського» до 2026 року — Укрвинпром
До 1 січня 2026 року українські підприємства можуть виробляти та експортувати «коньяк України» і «шампанське України» згідно умов перехідного періоду, визначеного Угодою про асоціацію з ЄС.
Україна продовжує виготовляти та реалізовувати, в тому числі експортувати «коньяк України» і «шампанське України» до третіх країн. Про це у Facebook заявила українська корпорація по виноградарству та виноробній промисловості Укрвинпром.
«Виноградно-виноробна галузь країни сьогодні працює в умовах перехідного періоду, що визначено статтею 208 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом з іншої сторони стосовно використання географічних зазначень ЄС для позначення подібних продуктів, які походять з України. Для певного переліку назв виноробної продукції, в тому числі (зокрема) для назв „шампанське“ та „коньяк“ — це 10-річний перехідний період, який діє до 1 січня 2026 року. Отже, це незмінна протягом найближчих років юридична ситуація», — заявили у корпорації.
«Внаслідок політичного рішення під час підписання Угоди про асоціацію не було передбачено надання раніше обумовлених під час переговорів компенсацій чи технічної допомоги виробникам виноробної продукції України у разі відмови від вживання географічних зазначень країн Європи у назвах українських вин і коньяків. Зазначимо, що за оцінками фахівців перехід на нові найменування в будь-якому випадку пов’язаний з істотними фінансовими втратами для української виноробної галузі - це суттєве навантаження на підприємства», — додав гендиректор Укрвинпрому Володимир Кучеренко.
У грудні 2019 року Торгово-промислова палата України оголосила про припинення видачі сертифікатів на напої під назвами «коньяк», «арманьяк»,"граппа" та ін. у зв’язку з завершенням перехідного періоду після підписання Угоди про асоціацію. На даний момент ця новина видалена з сайту ТППУ.