За рік імпорт овочів "борщового набору" в Україну зріс уп’ятеро
Збіг обставин у вигляді
скорочення виробничих площ і низької врожайності змусив Україну розпочати імпорт
ще восени
В квітні 2019 року
Україна збільшила імпорт овочів "борщового набору" майже вдвічі, повідомляє
інформаційний центр Інфо-Шувар.
При цьому за рік пропозиція
імпортних овочів "борщового набору" в Україні збільшилася в п’ять разів.
"Сезон дійсно
можна вважати аномальним, ми ніколи не імпортували так багато продукції, якою цілком
можемо самостійно себе забезпечувати протягом всього року. Але збіг обставин у вигляді
скорочення виробничих площ, низької врожайності в нас та в сусідніх країнах в цьому
сезоні, змусив Україну розпочати імпорт ще восени", - розказала Тетяна Гетьман,
керівник аналітичного департаменту ОРСП Шувар - найбільшого в Західній Україні гуртового
ринку сільгосппродукції.
За даними експерта,
крім суттєвого збільшення імпорту, українські трейдери вимушені були шукати альтернативу
традиційним країнам-постачальникам овочів "борщового набору" в Україну.
Падіння виробництва було зафіксоване в більшості країн Європи, тому, імпорт був
досить дорогим в цьому році, а ціни продовжували зростати, навіть на фоні збільшення
поставок зовні.
"В цьому сезоні
ми значно збільшили імпорт "борщового набору" з країн Центральної Азії,
які ніколи не фігурували раніше в переліку наших головних постачальників. Пригальмувати
зростання ціни за рахунок імпорту не завжди вдавалося, імпортна продукція була досить
дорогою, через великі витрати на логістику. Звичайно, якби ситуація із виробництвом
в країнах ЄС і, насамперед, в Польщі не була такою критичною, ціни в нас могли б
бути помітно нижчими. До речі, рятуватися імпортом в цьому сезоні нам вдалося далеко
не по всіх позиціях. Наприклад, вже в кінці квітня з полиць українських супермаркетів
та з майданчиків гуртових ринків майже зникла минулорічна білоголова капуста. Її
запаси скінчилися і в нас, і в сусідніх країнах", - каже Гетьман.

Цибуля залишалася
головним імпортованим продуктом в овочевому "борщовому наборі", в квітні
її було ввезено більше 15,5 тис. т, тобто, тільки за один місяць обсяг збільшився
на 35%. Більше цибулі в цьому сезоні Україна імпортувала тільки в лютому, тоді на
вітчизняний ринок було завезено 26,4 тис. т цибулі. Головними постачальниками цибулі,
як і раніше, залишалися країни Центральної Азії, насамперед, Узбекистан.
Картопля опинилася
на другому місці в рейтингу імпорту складових "борщового набору", в квітні
Україна імпортувала 8,4 тис. т картоплі, але більша частина цієї продукції – це
рання картопля , яку завозили з Єгипту та Азербайджану. В порівнянні із березнем,
імпорт картоплі збільшився майже втричі.
Втричі за квітень
збільшився і імпорт капусти, теж за рахунок поставок ранньої продукції. В квітні
до України було ввезено більше 7 тис. т капусти, завдяки цьому, вона увійшла в топ-3
найбільш імпортованих овочів "борщового набору". Постачання відбувалися,
здебільшого, з Македонії та Узбекистану.
Обсяг імпорту коренеплодів
в квітні був не дуже великим на фоні досягнень по інших позиціях, але обсяг в 2,3
тис. т – це в три рази більше, ніж в травні і, взагалі, в квітні імпорт моркви та
буряку став найбільшим за всі місяці поточного сезону. Головним постачальником буряку
та моркви в квітні була Білорусь, ранній буряк в невеликій кількості завозився з
Узбекистану.
За 10 місяців сезону
2018/2019 року Україна встигла імпортувати рекордні 112 тис. т овочів "борщового
набору". Найбільш гостра потреба в імпорті в цьому сезоні була по цибулі.
Раніше в
Мінагрополітики заявили, що цибуля в Україні почне дешевшати вже в червні.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.