Закрився кожен п’ятий. Як в Україні через карантин скоротилася кількість кафе, барів і ресторанів

23 квітня 2021, 20:44

Кількість різних точок громадського харчування у країні - кафе, барів, ресторанів, бістро — за рік скоротилася на 20%, до 14,7 тис.

Такі дані, як пише журнал НВ, наводить Ольга Насонова, директор компанії Ресторанний консалтинг.

Учасники ринку ще менш оптимістично оцінюють ситуацію і вважають, що число вибулих набагато більше.

Відео дня

«35−40% закрилося, за нашими спостереженнями», — каже Михайло Бейлін, співвласник мережі La Famiglia, яка об'єднує 12 ресторанів. Однак він визнає: високий ціновий сегмент, тобто більш дорогі заклади впораються з труднощами порівняно непогано.

Схожу тенденцію підтверджує і Тарас Середюк, який крім мереж Mafia, Casta і Georgia розвиває ресторани BAO і NAM в верхньому ціновому сегменті.

Типові відвідувачі таких ресторанів не настільки чутливі до кризи.

«Якщо людина витрачала, грубо кажучи, $100 за вечерю, то і тепер може собі це дозволити. А ось ресторан з чеком в $10 відчув істотні зміни», — пояснює Бейлін. Середній чек в його закладах зберігся на колишньому рівні, а ось відвідуваність знизилася, і тут також позначилася відсутність іноземців в місті. Але зате українці, в тому числі заможні, протягом 2020 року практично не покидали країну.

Закритися можуть ще 15−20% закладів, вважає Максим Храмов, власник мережі Pastateca. У тому числі ті, що були непрофільним бізнесом для своїх власників. «Але на їх місце прийдуть інші оператори, — пояснює ресторатор. — Ринок живий, і [відбувається] конкуренція не тільки форматів, умінь оперувати витратами, а й розміру гаманців, які дозволяють утримувати бізнес».

Повну версію статті Локдаун-меню читайте тут.

Показати ще новини
Радіо НВ
X