Великі Вина Shabo – новий символ України

Стефан Деренонкурт, легендарний французький енолог
«Вино – це культура» - сьогодні девіз «Винного Дому Шабо» набуває все актуальнішого звучання для нашої країни, оскільки Україну вперше відвідав Стефан Деренонкурт, легендарний французький енолог, що входить в ТОП-50 впливових персон у світі вина. Причиною особистого візиту відомого експерта стали Великі Вина Shabo.
Стефан Деренонкурт:
- в 1982-му приїхав в регіон Бордо на збирання винограду і почав вивчати енологію;
- за більш ніж 30 років в галузі розробив власний унікальний метод, заснований на живому підході до вина, що здобув успіх у таких видатних шато Франції, як Château La Gaffelière, Château Prieuré Lichine, Château Talbot та інші;
- в 1999-му організував вузькопрофільну компанію SARL Derenoncourt, фахівці якої надають консультації виноградарям і виноробам найкращих виноробних росподарств Європи, Азії та Америки;
- в світі високих вин відомий своїми пріоритетами: ніколи не обіцяє неможливе і вкрай вибірково ставиться до потенційних партнерів, висуваючи найвищі вимоги до терруару і виробництва.
Ми зустрілися зі Стефаном Деренонкуртом 10 травня 2018 го року в дегустаційному залі «Винного Дому Шабо», щоб з'ясувати секрети «методу Деренонкурта» і перспективи Великих Вин Shabo.
- Месьє Стефане, чи можна вважати Ваш візит в Україну, у «Винний Дім Шабо», знаком того, що наш регіон стане новим відкриттям на виноробній карті світу?
- Власне, тому я і тут. Для мене з самого початку був привабливий проект «Винного Дому Шабо». Я вибрав цю компанію серед багатьох інших пропозицій співпраці, керуючись декількома критеріями. По-перше, особливості терруару Шабо: сприятливий мікроклімат, чудове розташування виноградників в безпосередній близькості від моря і лиману, а головне – різноманітність унікальних місцевих ґрунтів і наявність автохтонних сортів винограду. Характерною відмінністю тутешніх ґрунтів є присутність в них вапняку. Хоча вапняк поширений і в Європі, місцеві грунти містять його в розосередженому стані, і це надає виноградним ягодам особливу свіжість, що дуже важливо для створення терруарного вина найвищої якості. По-друге, «Винний Дім Шабо» – сімейний бізнес, а я з великою повагою і любов'ю ставлюся до таких підприємств, тому що їх атмосфера просякнута духом згуртованості, що дозволяє реалізувати амбітні проекти. До речі, безпосередньою метою мого першого візиту в Україну є прагнення «Винного Дому Шабо» виробляти Великі Вина.
- У чому полягає концепт Великих Вин?
- Велике Вино - це не метафора. Це особлива категорія преміального терруарного вина, що володіє високим потенціалом багаторічної витримки. Великі Вина передають максимальні смакові і емоційні відчуття, пов'язані з присутністю у виноградній лозі особливого духу землі, що її народила. Я говорю не про ступінь мінералізації або вмісту солей, хоча все це теж дуже важливо. Але, в кінцевому рахунку, Велике Вино – це щось більше. Воно веде вас за собою, надихає і заряджає енергією своєї батьківщини. Велике Вино – це символ регіону. Його квінтесенція.

- Великі Вина Shabo можуть стати квінтесенцією України?
- Тут вдало збігся цілий ряд доданків терруару: мікроклімат, близькість моря і лиману, індивідуальність виноградних сортів і безліч місцевих нюансів. Вас все це постійно оточує, і тому ви можете не помічати всіх цих особливостей, що дуже яскраво проявляються у вині. Тим часом, поєднання всіх цих факторів створює той самий унікальний смак, про який сторонній цінитель, дегустуючи місцеве каберне, вигукне: «Так, ось же він – характер України!». І зовсім не я, Стефан Деренонкурт, своєю участю привніс це у смак вина. О ні! Це все – ваш терруар і його складові.

- Тим не менш, в чому ж секрет Вашого методу?
- Зовсім ніяких секретів. Все засноване на спостереженні і розумінні. На різних грунтах один і той же сорт винограду проявляє себе по-різному. Якщо лоза росте на піщаних ґрунтах, у вині можуть з'явитися суничні нотки. Цей же сорт, але вирощений на глинистих, більш холодних, грунтах, дасть вино з вишневим ароматом. А якщо той же виноград виявиться на вапнякових суглинках, це створить фантастичний квітковий букет вина. Я спостерігаю ці процеси багато років. І я розумію, що потрібно робити для отримання бажаних якостей винограду і вина. Щоб виноград досяг зрілості і віддав її вину, виноградна лоза повинна зберігати пам'ять про магію землі. Адже вино – це місце зустрічі лози і землі. А рівновага досягається взаємовідносинами винограду і виноградаря. Причому, іноді в цих взаєминах повинна бути присутня певна жорсткість. Виноград як дитина: якщо в процесі росту і становлення все проходило легко, без подолання труднощів, без страждання, то дорослий буде не такий цікавий і сильний характером. Тому виноградна лоза потребує певної строгості. Однак слід точно знати міру її виховання. Адже вісімдесят відсотків роботи над вином – це робота над лозою. Якщо виноград чудовий, все інше дуже просто. Тому я можу порівняти свій метод з роботою хорошого кухаря: коли кухар має відмінні продукти, він упевнений, що і блюдо буде чудовим.
- Чим чудові, на Вашу думку, вина Shabo?
- Місцеві умови привертають до виробництва самобутніх терруарних сухих вин, серед яких особливе місце займають вина з унікального автохтонного сорту винограду Тельтов-куруку. Сьогодні ми провели вертикальну дегустацію всіх видів вина, починаючи з врожаю 2013 року року. Очевидним є інтенсивний прогрес: вина знаходять все більш виражену індивідуальність і характерні нотки терруару. Я вражений їх якістю! Всі ці вина мають значний потенціал на витримку, і через десятиліття витримки вони будуть воістину безцінні! Тож не дивно, що такі вина завойовують серця споживачів і не затримуються на полицях магазинів.

- Які Ваші особисті переваги серед вин Shabo на сьогодні?
- Я в захваті від місцевого каберне. «Каберне Shabo» – чудове вино! А білі вина, вироблені з автохтонного сорту винограду Тельтов-куруку, я впевнений, чекає фантастичне майбутнє на світовій арені. Вони насичені живою енергією білого винограду, що росте виключно в цьому регіоні. Унікальний і прекрасний сорт! Можна сказати, що, пробуючи його, ти знайомишся з Україною.
- Месьє Стефане, Про Вас кажуть, що Ви приходите на виноробне підприємство, щоб «розбудити сплячого гіганта». Як Ви вважаєте, гігант «Шабо» вже прокинувся чи сам ще не знає величини власного потенціалу?
- Я б сказав, що «Шабо» вже давно не потребує пробудження. Я знав про якість і масштаби виноградників «Винного Дому Шабо», а сьогодні побачив їх - і це вражає. Але я навіть не уявляв собі, наскільки модернізоване виноробне підприємство! Тут присутнє найкраще в світі устатковання, яке застосовується в галузі. Крім того, існує налагоджений професійний взаємозв'язок між виноградарями і виробництвом, а це вкрай важливо. При невеликому оновленні винних підвалів тут можна отримати дивовижні результати. Резюмуючи, можу сказати, що це українське виноробне підприємство високомотивоване, впевнено дивиться в майбутнє і потребує лише правильного орієнтиру. Тому я бачу себе не стільки консультантом, скільки хорошим другом «Винного Дому Шабо». У більшості питань нам потрібно просто спільно подумати в правильному напрямі. А далі команда «Шабо» цілком може діяти самостійно.
- Повертаючись до Великих Вин Shabo, які його перспективи?
- Я бачу «Винний Дім Шабо» в захоплюючій пригоді створення Великих Вин. Вже отримані результати просто приголомшливі! А для їх подальшого вдосконалення є всі можливості. Потенціал «Винного Дому Шабо» ідеальний для випуску цілої гами вин, кожне з яких буде володіти неповторною індивідуальністю. Перші в Україні Великі Вина – амбітний проект. А створення Великих Вин – процес тривалий і постійний. Для команди, яка поставила собі за таку мету, це серйозний виклик, з яким надовго пов'язуєш своє життя.
- Які Ваші побажання команді «Шабо»?
- Побажаю «Шабо» успіху в просуванні в Україні культури вина. Упевнений, у них все вийде. Адже вино – це нескінченна історія, в якій завжди є простір для творчості.