Експорт волоських горіхів з України виріс на 75%
Експорт плодово-ягідної продукції в 2019 році зріс на 16%
Україна за перше півріччя 2019 року експортувала плодово-ягідної продукції на суму $116 млн, що на 16% перевищує минулорічний показник за відповідний період. Про це розповів старший науковий співробітник Національного наукового центру Інститут аграрної економіки Богдан Духницький, повідомляє AgroPortal.
Найбільше збільшилися доходи від продажів на зарубіжних ринках волоських горіхів, заморожених плодів і ягід, яблук та груш, які сукупно займають в структурі вартості продукції цієї групи понад 95%, пояснив експерт.
У порівнянні з аналогічним періодом минулого року вітчизняний експорт плодів і ягід збільшився і в кількісному вираженні, повідомив Духницький. Майже на 75% зросли обсяги закордонних поставок волоських горіхів — з 19 тис. т до 33 тис. т, а також яблук і груш — з 24 тис. т до 42 тис. т. Майже на третину зросли обсяги експорту заморожених фруктів — з 14 тис. т до 18 тис. т.
Головні ринки збуту для українських виробників — Туреччина ($18 млн), Франція ($11 млн), Польща ($10 млн), Білорусь ($9 млн), Ірак ($7 млн), Італія ($5 млн), Греція ($5 млн) і Німеччина ($4 млн).
Загалом, понад 50% доходів від продажу українських плодів і ягід надходить в результаті експорту до країн Євросоюзу.
«З урахуванням існуючих тенденцій у вітчизняному експорті плодово-ягідної продукції та випередження рекордних показників 2018 року існує реальна можливість оновити найвищий за роки незалежності показник її зовнішніх продажів за результатами 2019 року», — прогнозує Духницький.
Як повідомлялося, за результатами першого півріччя 2019 року український аграрний експорт досяг $10,3млрд.