Україна збільшила експорт цукру майже в 3 рази
Про це свідчать дані Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
Це позитивно вплинуло на обсяги експорту «солодкої» групи агропродукції. За три квартали 2017 року обсяги зарубіжних поставок цукру та кондитерських виробів зросли проти показників відповідного періоду 2016 року у 2,1 рази: з 280,7 тис. т до 592,5 тис. т.
За 9 місяців цього року експорт вітчизняної продукції цієї групи склав $316 млн. Це на 53% перевищує показники відповідного періоду 2016 року, коли обсяги поставок за кордон цукру та кондитерських виробів склали $168 млн.
Географічна структура вітчизняного експорту цукру та кондитерських виробів нині характеризується орієнтацією на країни Азії, Африки та СНД, кожна з яких має відносно невелику частку, зазначив науковець.
Нарощуванню кількісних і вартісних обсягів експорту цукру і кондитерських виробів посприяли, в першу чергу, Шрі-Ланка (6,7%), Лівія (6,1%), Туреччина (5,5%), Кот-д’Івуар (5,2%) та Азербайджан (5,0%). Дещо менші закупки здійснюють Судан, М’янма і Грузія. Разом ці країни займають понад 40% у структурі українського експорту солодкої продукції.
Раніше повідомлялося, що Україна увійшла в топ-5 найбільших світових постачальників меду.