Рис та горіхи назвали альтернативою кавунам і томатам для аграріїв Херсонщини
Аграрії Херсонщини почали вирощувати більше рису і волоських горіхів як альтернативу баштанним культурам і томатам, врожайність яких падає через посуху. Переорієнтація на нові культури також допомагає успiшно знаходити нові ринки збуту.
Про це пише видання Україна молода.
У 2018 році врожай волоських горіхів на Херсонщині обіцяє побити всі рекорди, не відстають і виробники рису, які розраховують вибратися в лідери України з вирощування цієї культури.
Посіви рису в Херсонській області цього року збільшилися на 20% і досягли 7,8 тис. га. Урожай цього сезону в регіоні вже перевищив 45 тис. тонн. Це майже 65% від загальноукраїнського. В цілому по країні рису зібрано 70 тис. т.
Врожайність у херсонців склала 57 ц/га, що вище середньорічної сезону 2017-го на 2 ц/га.
У аграріїв Херсонщини є всі шанси вивести свій рис на світовий рівень, упевнений директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода. У найближчі вісім років можна буде збільшувати обсяги врожаю без побоювання надвиробництва, вважає чиновник.
"Дуже скоро рис стане брендовою культурою Херсонщини, так само, як і цибуля, кавуни та помідори", — зазначив він.
Наприклад, у 2018 аграрії області відправили на експорт понад 107 тон рису в Азію і Європу.
У найбільш "рисових" районах області — Скадовському та Каланчацькому — його все більше вирощують на краплинному зрошенні, що робить продукцію екологічно чистою.