Найгірший показник у Європі. У рейтингу продовольчої безпеки Україна через російську агресію впала на 13 позицій

18 листопада 2022, 18:56
Російська агресія завдала удару по продовольчій безпеці України (Фото:Coernl / Pixabay)

Російська агресія завдала удару по продовольчій безпеці України (Фото:Coernl / Pixabay)

Україна посідає останнє місце серед країн Європи у Глобальному індексі продовольчої безпеки та 71-е у світі за підсумками 2022 року.

Стан продовольчої безпеки в Україні суттєво погіршився- країна посідає 71-у сходинку серед 113 країн, хоча у 2021 році посідала 58-е місце. Про це свідчать дані звіту про Глобальний індекс продовольчої безпеки (Global Food Security Index, GFSI), підготованого Economist Impact за підтримки міжнародної науково-дослідницької сільськогосподарської компанії Cortevа Agriscience.

Відео дня

«Розв'язана Росією війна суттєво вплинула на стан продовольчої безпеки в Україні - країна посіла останнє місце в Європейському рейтингу (26 місце з 26)», — зазначили укладачі рейтингу.

За показником Доступність продуктів харчування Україна отримала 48,1 бал зі 100 і посідає 93 місце у світі та 26 місце з 26 країни Європи. Найслабкішими чинниками за цією метрикою в країні є політичні та соціальні бар'єри, інфраструктура ланцюжка постачань, розвиток сільськогосподарських досліджень та стратегія доступу до продуктів харчування.

Найгірший показник української продовольчої безпеки — Сталість та адаптивність (43,5 балів зі 100 та 94 місце у глобальному рейтингу) — відображає суттєві проблеми стосовно доступу та управлінням водними ресурсами, а також недоліки в системі управління ризиками.

Єдиний показник, який демонструє кращу ситуацію — Фактор якості та безпечності їжі, за яким Україна отримала 71,3 бали зі 100 або 52 сходинку глобального рейтингу. За оцінками експертів, українці вживають достатньо якісного білку, а харчові продукти загалом є безпечні, хоча раціон середнього українця не відзначається різноманітністю.

Глобальний індекс продовольчої безпеки (GFSI) є провідним джерелом інформації про чинники глобальної продовольчої безпеки. Розроблений Economist Impact і підтриманий Corteva Agriscience, він оцінює продовольчу безпеку в 113 країнах за чотирма основними принципами: доступність продуктів харчування, наявність, якість і безпека, а також стійкість і адаптація. Індекс базується на моделі динамічного порівняння, побудованій на основі 68 якісних і кількісних чинників продовольчої безпеки. Цей звіт є компіляцією 11-річних досліджень, проведених Economist Impact з 2012 по 2022 рік.

Показати ще новини
Радіо NV
X