Гра у креветку. Навіщо колишній енергетик Всеволод Ковальчук будує на Миколаївщині найбільшу в Європі акваферму
На узбережжі Чорного моря 30 жовтня відкрилася ферма з вирощування тихоокеанської креветки. Ми поговорили з її творцем про особливості цього нестандартного бізнесу. Це Всеволод Ковальчук, який більш відомий як колишній керівник НЕК Укренерго.
На березі Тилігульського лиману на Миколаївщині з’явився новий промисловий об'єкт. Це найбільша у Європі ферма закритого типу з вирощування тихоокеанських креветок. Перша товарна продукція — охолоджена креветка — має з’явитися вже на початку 2022 року. У перспективі інвестори проєкту хочуть побудувати ще чотири черги: буде збільшено обсяги виробництва креветки, створено потужності з вирощування риби та переробки морепродуктів.
Ініціатор та керуючий партнер цього бізнесу — Всеволод Ковальчук. Його ім'я більше відоме серед енергетиків, адже з 2015 до 2020 року він керував НЕК Укренерго. Проте зараз бізнесмен відмовляється коментувати період своєї кар'єри, пояснюючи тим, що повністю зосередився на новому бізнесі. Нещодавно він став співвласником компанії з виробництва моторних човнів. А наприкінці літа стало відомо, що Ковальчук є засновником ТОВ Акваферма Тилігул, яке й будує в Україні бізнес із вирощування тихоокеанських креветок під торговою маркою Merman’s. Партнер колишнього енергетика з цього бізнесу — аграрій із Кропивницького Руслан Згривець. Але є й інші інвестори.
Особливість проєкту полягає в тому, що це не відкрита ферма в морі, а будівля-термос зі складною інженерною начинкою, в якій підтримується мікроклімат, комфортний для теплолюбних морських мешканців. Креветка зростатиме в контрольованому середовищі, оскільки морська вода з лиману пройде повне очищення від бактерій, паразитів, патогенів, мікропластику. Це дозволить відмовитися від використання антибіотиків та підвищити якість продукту.
Згодом виробництво сягне 2,5−3 тис. тонн на рік. Сам Ковальчук визнає, що у світовому масштабі його проєкт — невеликий. Адже, наприклад, у Таїланді такі обсяги виробляють невеликі фермерські підприємства, але їх там тисячі. А найбільша відкрита ферма у Китаї вирощує 150 тис. тонн креветок щороку. Але вони далеко, тож для Європи український проєкт буде важливим гравцем. Адже, за словами Всеволода Ковальчука, попит на креветок є не лише в Україні, а й у сусідніх країнах, включно з середземноморським узбережжям.
НВ Бізнес поговорив з бізнесменом про шлях до такого нетипового бізнесу, інвестиції, перспективи збуту креветок, конкуренцію з азіатськими виробниками та про те, як зацікавити потенційного інвестора новим проєктом в Україні.
— Я вас знаю як людину, пов’язану з енергетикою. Але ваша поточна діяльність пов’язана з водою… Як ви дійшли до цього?
— Справді, я найбільше відомий як керівник Укренерго. Але я сам себе як енергетик до Укренерго не позиціонував. І за освітою, і за першим досвідом роботи, і за своєю комерційною діяльністю з енергетикою взагалі ніколи не був пов’язаний. З початку 2000-х мій бізнес був пов’язаний із нерухомістю, деревообробкою, меблями, будівельними матеріалами… І так тривало майже 15 років, до початку 2015 року. На піку кількість співробітників моїх компаній сягала майже тисячі осіб. Але після того, як я очолив Укренерго, довелося вийти з усіх цих бізнесів, оскільки неможливо ефективно керувати одночасно великою держкомпанією та власним бізнесом.

Я дуже стомився від енергетики після роботи в Укренерго, тож у цей бік і не дивлюся.
— Але ж ви перерахували напрями діяльності, які теж не пов’язані з водою…