Як фермерка з Запорізької області врятувалась від війни та дистанційно керує розвитком виробництва

23 грудня 2022, 11:15
Партнерський проєкт
Вікторія Вєрозубова, засновниця фермерського господарства «Лада-2008» в Запорізькій області

Вікторія Вєрозубова, засновниця фермерського господарства «Лада-2008» в Запорізькій області

Цей матеріал — частина проєкту Corteva Agriscience, у рамках якого ми розповідаємо історії жінок, які відновлюють фермерство під час війни та допомагають своїм громадам досягти продовольчої безпеки.

Рятуючи дітей від розв’язаної росією війни, Вікторія Вєрозубова, засновниця фермерського господарства «Лада-2008» в Запорізькій області, виїхала в Нідерланди, але звідти продовжила керувати бізнесом. «Немає більше стереотипу, що місце жінки на кухні, з дітьми і борщами. Зараз так багато різних технологій, що моє завдання — не працювати фізично, а налагоджувати контакти, будувати звʼязки, стежити за новими тенденціями, технікою», — говорить фермерка. Щоб успішно розвиватись, Вікторія пройшла навчання у програмі TalentA від міжнародної науково-дослідницької сільськогосподарської компанії Corteva Agriscience і виграла грант на розбудову цеху ферментації для квашення овочів за стандартами HACCP.

Відео дня

Сімейна справа

Вікторія Вєрозубова з підліткових років зналась на аграрному бізнесі. Її родина, що мешкає у селі Матвіївка Вільнянського району Запорізької області, вирощувала овочі та займалась їх переробкою — солили помідори, огірки та квасили капусту. Тому й з вибором навчального закладу питань не виникало. «Я поступила до аграрного інституту у Дніпрі, а навчання завершила у 2007 році. Після цього повернулась до рідного села, хотіла запустити фермерське господарство і повернутись до великого міста», — згадує Вікторія. Однак робота у рідному селі затягнула і підприємниця залишилась.

Вікторія Вєрозубова, засновниця фермерського господарства «Лада-2008» в Запорізькій області
Фото: Вікторія Вєрозубова, засновниця фермерського господарства «Лада-2008» в Запорізькій області

Спочатку ферма «Лада-2008», де працює Вікторія, її чоловік та батьки, займала меншу площу - 2,7 га, потім в оренду взяли ще 5 га. «Ми вирощували усі види капусти, що тільки існують — від традиційної до кольорової, савойської та брюссельської», — розповідає фермерка і згадує, як першими серед місцевих фермерів стали використовувати систему крапельного зрошення полів. Згодом площа земельної ділянки фермерського господарства зросла до 40 га, частина якої в оренді. На цій території вирощують технічні зернові та нішеві культури, овочі, а також лаванду. Утім, основною діяльністю є переробка овочів: соління та маринування, виготовлення різноманітних салатів.

Для переробки Вікторія з родиною вирощують лише капусту та моркву. Решту сировини фермери закуповують. Наприклад, огірки завозили із Херсону, який українській армії вдалось деокупувати восени цього року, тому придбати овочі цьогорічного врожаю не вдалось. Однак, за словами Вікторії, вже домовилися за купівлю врожаю майбутнього року — місцеві фермери планують висадити огірки навесні і вже приймають передзамовлення. А от із поставкою томатів, що раніше купували в Енергодарі, важче — місто досі перебуває під окупацією.

На значній частині своєї ділянки фермери вирощують зернові та масличні, які потім продають трейдерам. У останніх є потужності для зберігання продукції, бо після окупації портів Чорноморського регіону російськими агресорами, експортувати продукцію стало складніше. Альтернативою є транспортування залізничним транспортом до європейських портів, однак вартість логістики зросла удвічі.

Війна не зупинили роботу

Сімейне фермерське господарство розташоване в селі Матвіївка, а цех переробки овочів — у сусідній Люцерні, що недалеко від району ведення бойових дій. «На щастя, наше село активно не обстрілюють і в наші поля прильотів не було», — зазначає Вікторія Вєрозубова. Однак близькість російської армії вплинула на розвиток сімейного бізнесу.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Наприклад, цьогоріч восени фермери не висадили озиму пшеницю — планують посіяти ярові навесні, якщо ситуація у регіоні залишиться стабільною. Фермерка не змогла пересадити саджанці лаванди на постійне місце площею 1 га. Ще до війни підприємці почали розбудовувати цех з ферментації овочів і отримали від агенції USAID на цей проєкт грант на суму 2 млн грн. Ці кошти мали йти на закупівлю обладнання, що дозволило б отримати сертифікат якості HACCP і поставляти товари до мережевих магазинів, які цікавляться фермерською продукцією та готові надавати «зелене світло» невеликим українським виробникам. Однак проєкт заморозився, бо через війну підприємці не змогли внести свою частину суми — 2 млн грн. «Ми продовжуємо виконувати ремонтні роботи по відновленню приміщення цеху. Наприклад, зараз прокладаємо електрику», — додає пані Вікторія. Господарство має власний генератор потужністю 5,5 Квт, тому його робота не зупиняється. Проте, плани по будівництву великого холодильника та добудови цеху ферментації довелось відкласти на найближчі роки.

Навчання допомагає

Вікторія Вєрозубова, засновниця фермерського господарства «Лада-2008» в Запорізькій області
Фото: Вікторія Вєрозубова, засновниця фермерського господарства «Лада-2008» в Запорізькій області

У Вікторії Вєрозубової профільна для роботи у сфері сільського господарства освіта, однак вона знає ціну знанням. Тому минулого року приєдналась до навчальної програми TalentA, яку проводить Corteva Agriscience. Підприємниця згадує, як заповнила анкету за півгодини до дедлайну, та радіє цьому рішенню. «Нас навчали основ менеджменту, маркетингу, психології, роботі з соціальними мережами, — пригадує фермерка. - Технології проведення сільськогосподарських робіт постійно розвиваються, тому багато уваги приділяли цьому питанню. Окрім того, лектори детально відповідали на усі наші питання». Завдяки участі у програмі підприємниця навчилась залучати інвестиції та навіть почала здобувати успіхи в цьому напрямку.

Цього року Вікторія знову приєдналась до програми TalentA-2022, де навчалась із своїми вже добрими знайомими і могла обмінятись досвідом. Фермерка пригадує, як із нетерпінням чекала кожного заняття, аби послухати цікавих лекторів, доповнити свої знання, дізнатись нове. «На кожній лекції було щось корисне для мене. Наприклад, розповідали про те, як зорієнтуватись у новій реальності, як поводитись в кризових ситуаціях. Коли я слухала — розуміла: це я роблю правильно, а це неправильно. Я дуже вдячна Corteva за шанс, який вони дають всім фермеркам України та дуже вдячна їм за їх патріотичну позицію. Вони не просто говорять, що допомагають нам, а дійсно залишаються на боці України, роблять все залежне, щоб підтримати виробництво. Навіть не порахувалися із збитками, коли ухвалили рішення залишити ринок рф», — зазначає фермерка.

Знання допомогли Вікторії виграти грант від компанії Corteva Agriscience. Кошти підуть на ремонт приміщення цеху для ферментації овочів, над яким працює сім'я підприємниці. Це надасть їм змогу піднятись на новий щабель виробництва. «Завдяки грантовій підтримці ми розуміємо, що зараз знову можемо розвивати свою справу. Нас не зламає жодна війна, тому що ми воюємо за незалежність, за своє існування. Існування бізнесу — це існування країни та людей. У нас інший фронт. Будемо рухатись, розвиватись і показувати, що навіть такі складні умови — це не вирок. Тим більше, що нас підтримують такі компанії, як Corteva», — каже Вікторія Вєрозубова.

Вікторія Вєрозубова, засновниця фермерського господарства «Лада-2008» в Запорізькій області
Фото: Вікторія Вєрозубова, засновниця фермерського господарства «Лада-2008» в Запорізькій області

Екзотичний напрямок та нішеві культури

Минулого року Вікторія пішла на експеримент та висадила на полі кущі лаванди. Це одразу зацікавило місцевих жителів та туристів — усі хочуть отримати красиві фото на фоні квітучого поля не гірші, ніж у французькому Провансі. Лаванда користується небувалим попитом серед флористів та декораторів, букетики з пахучими квітками часто купують додому. Окрім того, з рослини можна робити масло. Цим напрямком фермерка планувала зайнятись і цього року та плани довелось перенести через початок війни, але вони точно будуть реалізовані.

Сім'я Вікторії Вєрозубової - перша в Україні, хто почав промислово вирощувати бамію. Цей екзотичний овоч має форму стручка, а на смак нагадує спаржеву квасолю і кабачки. Найбільше він користується популярністю серед індусів, пакистанців та грузинів. Українці ж поки звикають до нього. «Попит на бамію зараз більший за пропозицію, тож будемо висаджувати її й надалі», — зазначає фермерка.

А поки Вікторія мріє про повернення додому. «Мрію, щоб повернулися найкращі: ті люди, які хочуть будувати Україну, хочуть боротись за неї. Ми будемо розбудовувати, відновлювати, розвивати нашу державу. Я думаю, що ця боротьба за свободу України має стати останньою, і більше не повинно бути оцих історичних гойдалок, де ми знову і знову боремось. Ми маємо довести, що наші воля та незалежність непохитні, і більше ніхто не зможе на них зазіхати», — зазначає Вікторія Вєрозубова.

Показати ще новини
Радіо NV
X