Індекс борщу. Як змінилися ціни на базові продукти за 11 місяців війни — інфографіка

Український борщ (Фото:Valentyn Ogirenko / Reuters)
За 11 місяців війни індекс борщу в Україні зріс на 21,22%.
Про це свідчить свіже дослідження*, проведене Офісом ефективного регулювання (BRDO).
Станом на 13 січня 2023 року порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом, коштувала 99,2 грн. Порівняно з 24 лютого 2022 року, коли вона коштувала 81,84 грн, ціна зросла на 21,22%.
Суттєво змінили ціну усі інгредієнти борщу, зазначили у BRDO.
Найбільше зросла вартість м’яса — на 63,67%.
«Відчутне здорожчання м’ясних продуктів наразі обумовлюється вартістю кормів, зменшенням поголів'я, а також проблемами в енергетичному секторі. Вони зокрема впливають на здатність виробників зберігати як сировину, так і готову продукцію», — зазначили дослідники.
Далі за шкалою подорожчання — сметана та морква.
Натомість зменшилась ціна інших овочів — картоплі, капусти та буряка.

Як повідомлялося, споживчі ціни в Україні у 2022 році зросли на 26,6%.
*Під час підрахунку індексу були використані дані порталу Мінфін щодо середньомісячних цін на продукти. Актуальність індексу для регіонів України, що перебувають у зоні активних бойових дій підтвердити наразі неможливо.