Індекс борщу. Вартість інгредієнтів знизилася
Про це йдеться в повідомленні консалтингової компанії Hay Group.
За період з грудня 2015 року по липень 2016-го вартість продуктів зменшилася на 3,1% або на 2,71 грн. Експерти пов'язують таку зміну з сезонним зниженням цін на основні інгредієнти.
Вартість цибулі знизилася на 1,34 грн, капусти – на 0,41 грн, петрушки – на 4,92 грн.
Однак є перелік продуктів, які зросли в ціні: томатна паста подорожчала на 0,32 грн, буряк – на 1,36 грн, картопля – 0,32 грн, рослинна олія – 0,50 грн, морква – на 0,94 грн, часник – 0,54 грн.
Порівняно з індексом борщу за червень, то липневий показник подорожчав на 1,33 грн.
Індекс борщу був запропонований в Україні у 2012 році за аналогією з всесвітньо відомим індексом Бігмака. І використовується з тією ж метою, що і зарубіжний аналог – для оцінки реальної вартості продуктів харчування. Однак, на відміну від світового індексу, український не стандартизований.
Компанія Hay Group орієнтувалася на продуктовий набір, необхідний для приготування 4 літрів борщу.
Hay Group – підрозділ глобальної консалтингової компанії Korn Ferry. Працює в 47 країнах і налічує 3 тис. співробітників. Відома тим, що з 1997 року становить глобальний рейтинг World'sMost Admired Companies Fortune 500.