Програли конкуренцію. Імпорт сиру в Україну за рік зріс удвічі

29 січня 2021, 15:28

Обсяг імпорту сирів в Україну у 2020 році зріс на 97%, з $101,6 млн до $210,4 млн.

Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.

Структуру імпорту сирів склали такі категорії як:

— інші сири — 56%;

— свіжі сири — 26%;

— плавлені сири — 13%;

— блакитні сири — 4,5%;

Відео дня

— сири терті або в порошку — 0,5%.

«Ріст обсягу імпорту відбувся майже в кожній категорії. На такий швидкий ріст вплинула, в першу чергу, внутрішня ціна на сировину», — зазначили в УКАБ.

Цікаво, що у 2020 році значно зріс попит на рідкісні сорти сирів, зокрема:

— Гауда (Gouda) — в 3,4 рази (3 тис. т);

— Фета (Feta) — в 2,6 рази (0,75 тис. т);

— Чедер (Cheddar) — в 2,5 рази (0,45 тис. т);

— Горгонзола (Gorgonzola) — в 2,2 рази (0,17 тис. т);

— Едeм (Edam) — в 2 рази (0,61 тис. т);

— Пармезан (ParmіgіanoReggіano) — в 1,7 рази (0,23 тис. т);

— Брі (Brіe) — в 1,5 рази (3,2 тис. т);

— Камамбер (Camembert) — в 1,5 рази (1,1 тис. т).

Найбільшими експортерами сирів до України стали Польща (22,4 тис. т, 48% експорту); Німеччина (9,2 тис. т, 20%) та Франція (3,8 тис. т, 8%).

«Ситуація, яка склалася на ринку сирів в Україні, йде не на користь вітчизняним виробникам, оскільки їм складно конкурувати з імпортною продукцію з боку Європейського Союзу, програючи і в ціні та якості. Намагаючись відновити в другій половині 2020 року виробництво сирів в Україні, наші виробники мусили максимально експортувати, так як на початку нового року продажі будуть слабкими», — підкреслили у УКАБ.

Раніше повідомлялося, що високі ціни на молочну продукцію в Україні збережуться до кінця першого кварталу 2020 року.

Також повідомлялося, що Антимонопольний комітет оштрафував шість виробників молочної продукції, які продавали несправжні масло та сир.

Показати ще новини
Радіо НВ
X