Як підприємниця з Харкова відкрила виробництво готової їжі у реторт-пакетах та годує військових і переселенців

22 грудня 2022, 18:00
Партнерський проєкт
Тетяна Чернікова, підприємниця

Тетяна Чернікова, підприємниця

Цей матеріал — частина проєкту Corteva Agriscience, у рамках якого ми розповідаємо історії жінок, які відновлюють фермерство під час війни та допомагають своїм громадам досягти продовольчої безпеки.

Життя підприємниці Тетяни Чернікової суттєво змінилось вісім років тому. До 2014 року вона працювала в Донецьку керуючою супермаркету. Однак війна та окупація міста змінили життя пані Тетяни та її сім'ї. У 2016 році вона виїхала з Донецька до сестри Валентини Денисенко, що вже мешкала у Харкові. Родичі вирішили відкрити свою справу та почали вирощувати мікрогрін під ТМ Green for you, який постачали у місцеві магазини та ресторани.

Відео дня

Тетяна Чернікова, підприємниця
Фото: Тетяна Чернікова, підприємниця

Після початку повномасштабної війни пані Тетяна з дітьми переїхали удруге — цього разу у Полтавську область, де вона відкрила виробництво готової їжі у пакетах, які можна легко розігріти в польових умовах. «Через російську агресію знов довелося шукати відносно безпечне місце, адже працювати, живучи з дітьми в місті, яке постійно обстрілюють, було дуже важко. Але вдруге було вже легше йти на такі зміни в житті, тим більше, що мені дуже допомогли у розвитку нового напряму роботи знання, які я отримала під час навчання на освітньо-грантовій програмі TalentA від міжнародної сільськогосподарської компанії Corteva Agriscience. Також мені пощастило — я опинилася серед переможниць, які отримали грант на розвиток бізнесу. Я особисто дуже вдячна компанії, яка не тільки підтримує фермерів, а й узагалі відповідально та принципово ставиться до подій в Україні і, зокрема, чи не єдина на своєму ринку вийшла з росії з початком повномасштабної війни. Для мене така позиція важлива та викликає тільки повагу», говорить Тетяна.

Corteva Agriscience
Фото: Corteva Agriscience

Від керуючої магазину до фермерки

До переїзду в Харків сестри Тетяна Чернікова та Валентина Денисенко ніколи не займались аграрним бізнесом. Свою справу вони розпочинали з теплиці площею 18 кв м, а зараз вже мають більшу — площею 300 кв м в селищі Мовчани під Харковом, а також свій пакувальний цех. «На початку ми робили помилки і частину врожаю втратили і зробили висновки, — згадує Тетяна Чернікова. — Згодом розподілили обов’язки з сестрою, вона займалася збутом, а я відповідала за посадку та контролем за врожаєм». Справи у сестер в Харкові йшли непогано. Вони організовували майстер-класи, поступово привчали споживачів до мікрогріну, домовлялися з ресторанами про співпрацю. В місцеві супермаркетах, та через свій інтернет-магазин продавали салатні мікси з мікрогріну для різних категорій споживачів — спортсменів, вегетаріанців, дітей, прихильників здорового харчування. Детальніше про історію бізнесу з вирощування мікрогріну читайте в матеріалі «Як сім'я з Горлівки створила бізнес з вирощування мікрогрінуу Харкові та продовжує працювати під час війни» проєкту НВ «Жіноче фермерство під час війни».

Corteva Agriscience
Фото: Corteva Agriscience

Новий бізнес на Полтавщині

Повномасштабна війна, яка прийшла в Україну, змусила пані Чернікову з сім'єю та двома дітьми виїхати з Харкова. Її сестра Валентина Денисенко залишилась, перенесла виробництво в безпечніше місце та продовжує виробляти мікрогрін під ТМ Good for you.

Ще у довоєнний період підприємниці думали про розвиток та планували відкрити власне виробництво соусів на основі зелені, наприклад, популярний зелений песто, а також різноманітні заправки для салатів. «З початком війни запускати такий продукт не було сенсу — попит в десятки разів менший, ніж рік тому, ринок змінився, всі економлять на таких витратах, треба було думати, яка продукції зараз потрібна», — розповідає пані Тетяна.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Відключення електроенергії по всій країні, а також потреба військових у готовій їжі, яка добре зберігається, підказали новий напрям для розвитку. Це каші, кабачкова ікра, голубці з грибами та інші готові страви, що пакуються у реторт-пакети. «Готову їжу можна зберігати довго, а щоб нагріти обід і вечерю, можна покласти пакет у гарячу воду чи на сковорідку. Усе це доступне на фронті та дуже зручно для людей, які зараз мешкають в необладнаних приміщеннях та не мають потрібних для приготування їжі умов», каже Тетяна Чернікова.

Нове виробництво підприємниця відкрила у приміщенні кафе, що знаходиться в селі Оржиця Лубенського району під Полтавою. Сюди вона перевезла обладнання, яке отримала для розширення виробничих потужностей від Програми #USAID Agro. «Попит на готову їжу є завжди. Зараз всю нашу продукцію купують волонтери для потреб військових та переселенців. Однак і після війни, я впевнена, ми зможемо продовжувати розвивати виробництво і розширяти асортимент. Просто споживачами будуть вже не військові та переселенці, а аграрії, які днями працюють в полі, туристи чи рибалки», — розмірковує Тетяна.

Corteva Agriscience
Фото: Corteva Agriscience

Як допомагає навчання

У сучасному світі можливо розвиватись, лише навчаючись. Саме тому минулого року пані Тетяна приєдналась до освітньо-грантової програми TalentA, що проводить міжнародна сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience. А цього року знову взяла участь в освітній програмі. «Я не вагалася, коли дізналася, що основною темою буде робота під час криз, навчання нових підходів до діяльності, психологічних прийомів допомоги собі та колегам. Такі знання безцінні, а після лекції 2021 року я в же знала, що лектори в TalentA дають багато корисних навичок», впевнена Тетяна. Під час лекцій викладачі багато розповідали про технології вирощування продукції, відповідали на запитання учасниць та у кожному окремому випадку надавали свої поради. Багато говорили про мотивацію працювати у такий складний час, продовольчу безпеку та труднощі роботи під час бойових дій. Під час війни багато чого змінилося в податковому законодавстві, і викладачі детально зупинялись на цьому питанні.

Цього року Тетяні Черніковій пощастило, і вона виграла грант від програми TalentA — кошти підуть на закупку автоклава для нового проєкту підприємниці. «Ця грантова підтримка дуже цінна для нас. Хоча ми мали частину обладнання, але оскільки переїхали з Харкова до невеликої громади у Полтавській області й відкрили нову справу, витрат на створення бази для виробництва було багато. А я вважаю, що такий проєкт, як наш, важливий ще тим, що своєю діяльністю ми мотивуємо людей, демонструємо, що зараз можна починати щось, пробувати щось нове. Ми дуже віримо у свій продукт і знаємо, що щодня працюємо на перемогу, а після перемоги працюватимемо на відновлення країни. Разом обов’язково переможемо. Особливо за допомоги таких компаній, як Cortevа», — зазначила вона.

Corteva Agriscience
Фото: Corteva Agriscience

Рости й розвиватись

Війна — не привід опускати руки. Пані Тетяна вже думає про те, як розширюватиме виробництво у найближчі роки. Хоче відкрити ще декілька переробних підприємств у різних регіонах країни і, наприклад, виробляти страви з м’яса та джеми, а у перспективі експортувати частину своєї продукції до країн ЄС. Наша країна може незабаром приєднатись до європейської спільноти, що полегшить українським виробникам доступ до європейських ринків.

Окрім того, Green food for you збільшуватиме асортимент і «зеленої продукції». Ще на початку своєї діяльності підприємниці мріяли вирощувати салати і від цієї ідеї не відмовились. Зараз у фермерок для цього є більше ресурсів та досвіду завдяки навчанню в TalentA та дотичності до спільноти фермерок, які змінюють Україну на краще.

Показати ще новини
Радіо NV
X