Гуцульська овеча бриндзя стала першим географічно захищеним брендом України. Хто наступний?

24 січня 2020, 17:04

Після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україна отримала можливість приєднатися до реєстру захищених географічних назв — і почала цим користуватися.

Гуцульська овеча бриндзя — сир, який виробляється за єдиною технологією в декількох районах Чернівецької, Закарпатської та Івано-Франківської областей з молока місцевих овець, — стала першою географічно захищеною назвою продукту в Україні. Про це пише журнал НВ у статті Знай наше.

Відео дня

Проект Географічні зазначення в Україні працює з 2017 року. В рамках ініціативи, що фінансується Євросоюзом, національні та західні експерти допомагають місцевим об'єднанням виробників реєструвати географічний «захист» для своїх продуктів. Саме так вже давно роблять у ЄС — там у спеціальному реєстрі міститься близько 3,5 тис. найменувань, включаючи всесвітньо відомі, як той же пармезан або коньяк. Всю цю систему європейці створили для захисту автентичних продуктів і підтримки традиційних виробництв.

Україна отримала можливість приєднатися до цього реєстру після підписання угоди про асоціацію з ЄС. А з початку 2020-го в країні запрацював закон, який регламентує захист географічних зазначень.

Захищене географічне зазначення — об'єкт колективної інтелектуальної власності. Тому реєструвати і використовувати подібні назви можуть лише об'єднання виробників. Так, гуцульською овечою бриндзєю займалася Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів.

Крім виробників бриндзі на свої власні назви з географічною прив’язкою претендують ще кілька українських продуктів. В першу чергу це мелітопольська черешня — документи на її реєстрацію вже подані до Міністерства економрозвитку. Подібні плоди солодші, ніж аналогічний продукт з інших регіонів, пояснює Геннадій Подшивалов, глава правління Асоціації виробників мелітопольської черешні.

Ще одним кандидатом на отримання «охоронної грамоти» став херсонський кавун. Але не будь-який, а тільки той, що вирощений у межах Голопристанського, Олешківського та Скадовського районів, а також біля Нової Каховки. Поєднання клімату і грунту в цій місцевості робить смугасту ягоду особливо солодкою, впевнений Юрій Палич, виконавчий секретар Асоціації виробників херсонського кавуна. Зараз це об'єднання збирає документи, щоб подати заявку на реєстрацію географічно захищеної назви.

Докладніше про перспективи географічно захищених назв в Україні і про те, які ще продукти претендують на цей статус, і які якості повинні мати його потенційні власники, читайте в журналі НВ № 2 від 23 січня.

Показати ще новини
Радіо NV
X