Як фермерка на Закарпатті почала залучати сусідів до передових агрономічних практик та навчає ВПО садівництву

18 січня, 20:31
Партнерський проєкт
Еріка Шапочка

Еріка Шапочка

Цей матеріал — частина проєкту Corteva Agriscience, у межах якого ми розповідаємо історії жінок, які відновлюють фермерство під час війни та допомагають своїм громадам досягти продовольчої безпеки.

Математик у минулому Еріка Шапочка знає про яблука все, адже вже 15 років займається вирощуванням фруктів, очолює кооператив «Дари Берегівщини» на Закарпатті. В садах на площі біля 75 гектарів кооператив вирощує яблука, які продаються у найбільших торговельних мережах та за кордоном.

Відео дня

Еріка Шапочка
Фото: Еріка Шапочка

Однак Еріка впевнена, що мало займатися бізнесом, треба навчатися самій та ділитися знаннями, поширювати кращі сільськогосподарські практики. І в цьому їй допомагає освітньо-грантова програма TalentA від міжнародної науково-дослідницької компанії Corteva Agrisciencе. «Я знаю, що таке змінити життя та опанувати принципово нові навички. Тому дуже ціную можливості навчатися та розумію, наскільки важить менторство та сучасні знання в нашій роботі. Особливо зараз, коли багато людей змінюють житло, шукаючи прихисток від війни, та часто мають починати все спочатку. Я дуже вдячна Corteva Agriscience за готовність ділитися знаннями та підтримку освітніх проєктів. І для мене багато важить соціальна позиція компанії, яка залишила російський ринок та зосередилася на підтримці України», — говорить Еріка.

Від зерна до яблук

Після закінчення математичного факультету Ужгородського національного університету майбутня підприємниця влаштувалась на роботу фінансовим менеджером в аграрне господарство, розташоване за 60 кілометрів. До 2007 року підприємство займалось вирощуванням зернових — пшениці та кукурудзи, однак через прихід до регіону великих аграрних холдингів вирішило змінити діяльність, бо конкурувати з ними стало важко. І на площі у 45 га вирішили висадити яблуневі сади, а згодом і створили кооператив «Дари Берегівщини», який очолила Еріка Шапочка.

Берегівський район — прекрасне місце не лише для відпочинку, але й для вирощування фруктів. Розташований у низині, з м’яким континентальним кліматом, він ніби створений для соковитих яблук та винограду. Тож Еріка з партнерами вирішила ризикнути. Підготували бізнес-план і звернулися до банку за позикою. Фінансова установа не відмовила. Підприємцям вдалось отримати в оренду від райдержадміністрації ділянку площею 45 гектарів і часткову компенсацію вартості молодих насаджень.

Еріка Шапочка
Фото: Еріка Шапочка

Довелося вивчати й технології вирощування — методи, що були актуальними півстоліття тому, вже не дають позитивних результатів. «Використали нові технології — дерева посадили щільно, вносимо різні поживні речовини і це дає результат, — розповідає пані Еріка. — Співпрацюємо з нідерландською консалтинговою компанією та виконуємо їхні технологічні рекомендації. Крім того, ми використовуємо інноваційні засоби захисту від Corteva Agriscience, які дозволяють гарантувати високу якість і безпечність кінцевої продукції. Збираємо приблизно 60 т яблук з гектара, це дуже багато». В середньостатистичних садах врожайність, зазвичай, не перевищує 25−30 т з гектара. Кожен процес фермери намагаються автоматизувати. Наприклад, мікродобрива вносяться через систему фертигації, тобто розчиненими у воді вони вносяться у ґрунт із поливною водою. На всіх видах техніки встановлені системи GPS-навігації. У промисловому приміщенні поряд із садами розташований склад із сортування, сховище та промислові холодильники. Пані Еріка каже, що вивчають усе нове, що може покращити роботу в саду та зберігання врожаю.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

«Ми вважаємо наше садівництво інноваційним. Одразу орієнтувались на вирощування яблук хорошої якості, бо це допомагає краще і дорожче їх продавати», — зазначає Еріка Шапочка.

У «Дари Берегівщини» входять семеро членів кооперативу, які консультують один одиного, разом продають свою продукцію — яблука відомих європейських сортів — Дельбар, Ельстар, Гренні Сміт, Голден Делішес, Гала, Фуджі тощо.

Еріка Шапочка
Фото: Еріка Шапочка

«Садівник, що вирощує яблука у своєму саду на площі 2−5 га, зазвичай збирає 100−200 т врожаю. І йому важко знайти покупця на таку партію, бо оптовим клієнтам потрібні більші партії. Великим підприємствам легше продавати яблука і можна поставити вищу ціну, тому об'єднатись вигідно», — каже підприємниця. І додає, що кооператив продає закарпатські яблука у торговельні мережі, а також постачає їх на експорт. Кожного року перелік країн-покупців може змінюватись — минулого року, наприклад, українську продукцію постачали до Великої Британії, Франції та Швеції. Великі партії, а це одразу контейнери по 3−5 тис. т, закуповували країни Азії.

Про навчальну програму TalentA

Пані Еріка не перше десятиліття займається вирощуванням яблук, і, незважаючи на це, постійно навчається. У 2020 році вона приєдналась до освітньої програми TalentA від Corteva Agriscience та дізналась багато нового. Наприклад, разом з лекторами аналізували світові ринки, потреби різних країн, що дозволило підприємцям розвивати експортний напрямок. Зацікавила пані Еріку реалізація моделі crowdfarming, тобто інвестування в певну ділянку землі ферми чи в одне дерево. Кожен, хто вкладає кошти, може отримувати прибуток. Така схема інвестування, наприклад, популярна в Греції, де інвестори з усього світу купують окремі оливкові дерева.

«Всі лектори програми є майстерними викладачами, талановитими ораторами та надзвичайно цікавими людьми. Спілкування з ними дає можливість не тільки здобути нові знання, засвоїти сучасні підходи до ведення бізнесу, але й отримати відчуття підтримки, небайдужості до проблем жінки, яка працює в сільському господарстві. Впевнена, що участь у програмі сприяє особистісному зростанню всіх учасниць і стане поштовхом для втілення сміливих мрій та планів кожної з нас», — каже підприємниця.

У 2020 році Еріка Шапочка не просто отримала нові знання, а й виграла грант на створення мобільної спецслужби допомоги саду «Захисники рослин». Бригада допомагає фермерам покращити роботу в саду — підвищити врожайність та поліпшити якість фруктів, що вирощуються. А для цього дають поради, наприклад, які засоби захисту рослин краще використовувати та як найліпше можна утилізувати тару. «Наша філософія — зменшувати використання застарілих пестицидів. Адже часто, особливо дрібні фермери, це роблять необдумано, щоби забезпечити собі урожай. Водночас не думають про наслідки своїх дій для довкілля, для екосфери саду. Тож ми прагнемо балансу й хочемо доносити правильні речі — як, коли й що треба використовувати в конкретній ситуації. Використання правильних агрономічних підходів дозволяє підвищити на 25% якість і безпечність продукції та урожайність у приватних садах», — каже Еріка.

Еріка Шапочка
Фото: Еріка Шапочка

Цього року підприємниця знову долучилась до програми «TalentA.Антикрихкість», мета якої дати фермеркам необхідні антикризові навички, навчити жити та працювати під час жахливої кризової ситуації, підтримати себе психологічно.

«24 лютого ми прокинулися та зрозуміли, що у нас на роботі бракує половини працівників. Ми почали публікувати оголошення та звертатися до центрів, які займаються переселенцями, щоб вони допомогли з працівниками. І люди приходили до нас, але кожному потрібно було проводити персональне навчання, оскільки вони ніколи не були пов’язані з таким господарством. Я не була впевнена, що маю всі потрібні знання та зможу впоратися із цим самотужки. Тому знов пішла вчитися в TalentA. Отриманні знання та новий виграний грант допоможуть мені допомогти людям, які втратили все і не мають прихистку. Ми навчимо садівництву щонайменше тридцять родин і мріємо, щоб більше садів було в Україні», — говорить Еріка.

Перспективи для розвитку

Еріка Шапочка зазначає, що мріє про перемогу та спокійну роботу. Та не планує зупинятись на місці — і вже думає про майбутній розвиток. Навички з дизайн-мислення, які вона здобула у програмі Talenta, підштовхнули замислитися про перероблення сировини. «Ми думаємо про переробку, наприклад, про виробництво соків прямого віджиму та чипсів», каже вона. Та сподівається, що ці плани будуть реалізовані у найближчі роки, й аграрна Україна продовжуватиме розвиватися.

Показати ще новини
Радіо NV
X