Між ЄС та Україною може виникнути суперечка через мед — DW
Європейські аграрії занепокоєні через зростання експорту меду з Україні та звинувачують українських виробників у фальсифікації продукту.
Одне з найбільших об'єднань виробників агропродукції Євросоюзу Copa-Cogeca в лютому заявило про кризу на ринку меду. Її причиною назвали «неприйнятну конкуренцію», яку європейському меду складає зростання імпорту «продуктів, які продаються як мед за вкрай низькими цінами з третіх країн, передусім Китаю та України», повідомляє DW.
Основну увагу організація приділяє Китаю, зазначаючи зокрема, що визначення меду в законодавстві КНР не відповідає нормам у ЄС. «Експерти оцінюють, що загальний обсяг китайського імпорту „меду“ складається з 70% цукрового сиропу та 30% меду», — йдеться у заяві організації.
Щодо українського меду зазначається про зростання імпорту та про падіння цін на нього до 1,69 євро/кг у 2019-му.
«Ці обсяги та ціни дають підстави для підозри, що в Україні використовують цукровий сироп, який неможливо виявити», — зазначають у Copa-Cogeca.
Для виходу з «кризи» в Copa-Cogeca запропонували понад 15 кроків, яких компанія очікує від ЄС. Серед них детальне маркування походження меду, підтримка бджолярів у Євросоюзі та просування «європейського меду». Керівник робочої групи з меду Copa-Cogeca Етьєн Бруно заявив, що його організація намагатиметься переконати Єврокомісію та євродепутатів вдатися до дій.
У Єврокомісії дуже обережно прокоментували заяви Copa-Cogeca, заявивши, що відкриті обговорити пропозиції організації. Єврокомісія щорічно виділяє на підтримку бджільництва 40 млн євро та запропонувала збільшити цю цифру до 60 млн євро.
Торговий представник України Тарас Качка закиди Copa-Cogeca назвав «чутками і наклепами».
«Кожен кілограм українського меду, який потрапляє до ЄС, відповідає вимогам ЄС», — зазначив він.
Бруно з Copa-Cogeca заявив, що підозри щодо України засновуються лише на аналізі цифр. Можливості робити лабораторні тести його організація не має.
За даними Євростату, у 2011 році ЄС купив в Україні 5 тис. т меду, 2015-го — 20 тис. т, а у 2017 році - 47 тис. т. «Таке зростання не можна пояснити лише початком дії зони вільної торгівлі, адже квота на безмитний експорт українського меду спершу складала 5 тис. т, а цього року зросла до 6 тис. т. Після вичерпання квоти, мито складає 17,3%», — повідомляє DW.
Віце-президент Спілки пасічників України Андрій Бажин погоджується, що український експорт зростав останніми роками «шаленими темпами», проте вказує, що, лише за офіційними даними, Україна вже давно виробляла близько 70 тис. т меду на рік. За словами Бажина, в Україні майже 400 тис. пасічників.
Він пояснює, що раніше мед переважно споживали всередині країни, Проте після падіння економіки у 2014−15 роках українці стали споживати менше меду, який не є предметом першої необхідності.
За даними Держслужби статистики України протягом останнього десятиліття виробництво меду коливалося від 60 до майже 75 тис. т щороку.

Бажин припускає, що з України до ЄС може потрапляти певна кількість меду-фальсифікату від однієї-двох компаній-експортерів. «При цьому в Україну китайський мед не імпортується зовсім, а ЄС завозить його у великій кількості. Ніхто не заважає потім змішувати якісний український мед з якимось сурогатом».
Раніше повідомлялося, що суперечка між Україною та ЄС щодо заборони експорту лісу увійшла до активної фази.