Сало, прощавай. В Україні стало нерентабельно вирощувати свиней, поголів'я пускають під ніж

25 лютого 2021, 13:03

В Україні останнім часом різко знижується поголів'я свиней. Головна причина — рекордно низька рентабельність їх вирощування.

Як повідомили в Асоціації тваринників України, сьогодні економічно не вигідно утримувати та вирощувати тварин — як у домогосподарствах, так і на великих промислових підприємствах.

Відео дня

«Реалізаційна ціна у живій вазі наприкінці 2020 року та на початок 2021 року становила 38−40 грн/кг (для порівняння — у 2019 році живець купували в середньому по 44,5 грн/кг),» — розповіла експерт зі свинарства Асоціації тваринників України Ольга Махно.

«При цьому ціна на зернову та білкову групи, які є основними компонентами для виробництва комбікормів та годівлі свиней, з початку 2019 року зросла на 20−40%. Ціни продовжують рости й досі. У зв’язку з цим вирощування свиней стало не рентабельним», — додала експерт.

У Асоціації тваринників констатують: якщо і надалі ситуація із ростом цін на сировину буде продовжуватись, а закупівельні ціни на свинину не піднімуться, то малий та середній український виробник не зможе втриматись на ринку та буде змушений вирізати поголів'я. Це в свою чергу призведе до дефіциту свинини та сала.

«Згідно зі статистикою, українці і так недоїдають свинини порівняно з нашими європейськими сусідами, а за останні 5 років споживання м’яса зменшилось на 7 кг на душу населення, що становить понад 30%» — заявила Махно.

Як повідомлялося, виробництво м’яса в Україні у 2020 році знизилось на 1,1% у живій вазі.

Також повідомлялося, що через подорожчання кормів для худоби в Україні зросли ціни на молочну продукцію.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X