Експорт цукру з України знизився в 10 разів

15 січня 2020, 19:19

Для українських цукроварів склалась несприятлива зовнішньоекономічна кон’юнктура, український цукор поступово втрачає ринки Африки та Азії.

За чотири місяці 2019/2020 маркетингового року Україна експортувала 21,8 тис. т цукру. Це майже в 10 разів менше ніж за аналогічний період минулого маркетингового року, повідомляє Асоціація Укрцукор.

Відео дня

Протягом 2019 календарного року українські виробники експортували 236,8 тис. т цукру, що у понад двічі менше, ніж у 2018 році (584,9 тис. т).

«Цей рік був не надто сприятливим для українських цукроварів і в порівнянні з минулим, можемо побачити, що експорт повністю просів: коли раніше експортний показник місяця досягав 40−60 тис. т, то останніх півроку в середньому експортували близько 5 тис. т цукру на місяць. В першу чергу це пов’язано зі світовим профіцитом, який давив на ринок і ціни. Окрім того, ми поступово втрачали ринки Африки та Азії, які колись займали лідируючі позиції по імпорту українського цукру, через наростаючу конкуренцію з боку Росії та ЄС», — пояснила заступник голови правління Укрцукру Руслана Яненко.

За її словами, наступного року істотних змін в експортній перспективі не відбудеться, оскільки несприятливі світові ціни продовжать тенденцію до зменшення сировини та скорочення виробництва цукру, а конкуренція на ринках, які завжди були найбільш прибутковими для українських виробників, посилиться.

Також у Асоціації повідомили, що виробництво цукру в 2019/2020 МР скоротилось майже на 20%. Всього в сезоні працювало 33 цукрових заводи, які переробили 9,84 млн т цукрових буряків та виробили 1,48 млн т цукру.

Раніше повідомлялося, що Україна увійшла до трійки найбільших експортерів агропродукції до Євросоюзу.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X