Чому яйця не подешевшають. Виробники назвали причину
Високі ціни на яйця, що встановилися в грудні 2020 року, найімовірніше, залишаться на тому ж рівні, або навіть зростуть.
Причиною цього стало подорожчання кормової сировини, повідомили в Асоціації тваринників України.
«Оскільки кінець 2020-го сколихнув кормовиробників нестабільністю ринку сировини, стрімким зростанням цін зернових (кукурудза, пшениця) і білкових (шрот/макуха сої та соняшнику) на тлі їхнього дефіциту, це стало причиною подорожчання і комбікормів, які займають до 70−75% собівартості виробництва продукції», — розповіла Ірина Бойко, експерт з птахівництва Асоціації тваринників України.
«На тлі цих подій фермери „бояться“, що не вистачить корму: деякі виробники скорочують поголів'я птиці, а деякі - навіть змушені закриватися, щоб перечекати непередбачувані коливання», — додала вона.
За словами Бойко, до кінця грудня собівартість виробництва яєць на підприємствах коливається в межах 22 грн/10 шт., а кінцева ціна для споживачів — від 30 грн/10 шт.
Вона додала, що виробникам складно прогнозувати ситуацію в січні: «Після новорічних свят попит споживачів знизиться, а ось ціна на яйця, швидше за все, збільшиться у зв’язку з поступовим скороченням поголів'я птиці і продовженням зростання цін на ринку сировини».
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.