Ціни на максимумі. Чому подорожчала молочна продукція і коли чекати здешевлення

13 січня 2021, 13:39

Починаючи від вересня 2020 року і до цього часу молочка перебуває на піку вартості.

Стрибок цін викликала висока собівартість виробництва молока. Про це повідомили в Асоціації тваринників України.

«Це спричинено низкою факторів, серед яких головним є неврожай на культури, що входять до раціону корів: кукурудзу (як зерно, так і зелену масу), люцерну, зернові, соняшник та сою», — повідомили в Асоціації.

Відео дня

«Основним критерієм для формування ціни на молоко є його собівартість, а вона від початку осені значно зросла, — зазначила Ольга Лоза, технолог із годівлі великої рогатої худоби Асоціації тваринників України. — Підвищення ж собівартості виробництва виникло через дві головні причини. По-перше, це низька якість об'ємистих кормів через цьогорічний неврожай на силосні культури майже по всій Україні (лише в західних регіонах вдалося отримати силос гарної якості). По-друге, подорожчали зернові і протеїнові інгредієнти (соя, соняшник) через той самий неврожай».

У Асоціації зазначили, що виробники молока не згодні реалізовувати сировину за старими цінами, і ця тенденція триватиме щонайменше весь перший квартал 2021 року, доки корів годують силосом, заготовленим з осені, який має відносно низьку поживну цінність.

«З іншого боку, можливе коливання вартості білково-протеїнової групи (зернові, соя та соняшник), проте навесні відчуватиметься дефіцит цієї сировини, що може спровокувати новий пік їх вартості. Тож чекати падіння цін на молочку поки що чекати не варто», — резюмували в Асоціації тваринників України.

Як повідомлялося, зростання споживчих цін в Україні у 2020 році прискорилося до 5% з 4,1% у 2019 році.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Картина ділового тижня

Щотижнева розсилка головних новин бізнесу і фінансів

Розсилка відправляється по суботах

Показати ще новини
Радіо НВ
X