Нацбанк хоче підвищити ваги ризику за споживчими кредитами у 1,5 рази
На кожні 10 грн споживчого кредиту банк буде зобов’язаний тримати 1,5 грн власного капіталу.
Національний банк має намір у другій половині 2021 року підвищити ваги ризику за споживчими кредитами до 150%.
Таке рішення обговорювалось під час останнього засідання Комітету з фінансової стабільності. Заплановані зміни стосуватимуться незабезпечених гривневих кредитів фізичним особам, повідомив регулятор.
«Національний банк взяв до уваги досвід кризи, викликаної пандемією COVID-19 та пов’язаними з нею карантинними заходами, що призвели до зростання рівня неповернення кредитів та, відповідно, погіршення якості портфеля споживчих кредитів», — сказано у повідомленні.
Поточні ваги ризику встановлені на рівні 100%. Це означає, що на кожні 10 грн кредиту банк має тримати 1 грн капіталу. Підвищення ваг ризику до 150% вимагатиме від банків, активних у сегменті споживчого кредитування, тримати вже 1,5 грн капіталу. Тобто банки повинні будуть більше таких кредитів фінансувати власним капіталом, а не депозитами вкладників.
«Водночас через загальне зниження відсоткових ставок в економіці та високу конкуренцію між банками у сегменті споживчого кредитування, підвищення ваг ризику не вплине на вартість таких кредитів», — зазначили у НБУ.
За очікуваннями Національного банку вказані зміни призведуть до того, що сегмент і надалі залишатиметься привабливим для банків, однак вони провадитимуть зваженішу кредитну політику, що знизить ризики та сприятиме збереженню фінансової стабільності.
Раніше повідомлялося, що з 1 вересня набули чинності нові правила реклами банківських послуг.