Нацбанк підвищить вагу ризику за споживчими кредитами у два етапи
НБУ повысит вес риска по потребкредитам в два этапа — с июля 2021 года до 125%, а с января 2020 года до 150%.
З 1 липня 2021 року Національний банк України планує підняти вагу ризику для незабезпечених споживчих кредитів до 125%. Підвищити вага ризику до 150% регулятор планує з 1 січня 2022 року. Про це йдеться у звіті про фінансову стабільність, опублікованому 21 грудня.
«З огляду на існуючі ризики сегмента, НБУ зберігає наміри ввести підвищені ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів. Підвищення ваг ризику відбудеться поетапно: до 125% з 1 липня 2021 року і до 150% з 1 січня 2022 року «, — йдеться в документі.
У Нацбанку відзначили, що це не призведе до порушення вимог до капіталу банків, оскільки фінансові установи мають достатній запас міцності.
В НБУ назвали наступні переваги підвищення ваг ризику:
- буде створено запас капіталу для покриття несподіваних втрат від погіршення якості портфеля;
- інструмент є простим і універсальним в застосуванні;
- алокація капіталу між бізнес-напрямками стане більш зваженою і буде враховувати ризики і прибутковість;
- вплив на вартість кредитів буде помірним.
Відзначається, що такі зміни покликані збільшити стійкість кредиторів до потенційних кризових явищ, зокрема стимулювати належний облік як переваг, так і ризиків роботи в цьому сегменті.
Поточний вага ризику встановлений на рівні 100%. Це означає, що на кожні 10 грн кредиту банк повинен тримати 1 грн капіталу. Підвищення ваг ризику до 125% зажадає від банків, активних в сегменті споживчого кредитування, тримати вже 1,25 грн капіталу. Підвищення ваг до 150% зажадає від банків тримати 1,5 грн капіталу. Таким чином, банки будуть зобов’язані більше таких кредитів фінансувати власним капіталом, а не депозитами вкладників.
Нагадаємо, що про плани НБУ підвищити вагу ризику по споживчих кредитах повідомлялося у вересні цього року. Тоді повідомлялося, що ес ризику по споживчих кредитах до 150% регулятор підвищить в другій половині 2021 року.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.