Що їсти в ресторанах улітку, щоб не отруїтися

10 червня, 07:30
3168
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Як обрати надійний ресторан, безпечну їжу і зберегти своє здоров’я

Я виховую трьох дітей. Авжеж, іноді ми відвідуємо ресторани і навіть купуємо вуличну їжу. Діти вони такі — хочуть поїсти раптово і дуже розбірливі в харчах. І щоліта, особливо за спекотної погоди, я перетворююся на інспектора ресторанів. Уважно вдивляюся, що їсти, коли і чим саме харчуватися. Хочу поділитися своїм досвідом, як вирахувати потенційних «отруйників».

Є їжа, яку за спекотної днини ліпше уникати взагалі. Це перш за все всюдисуща шаурма, яку готують практично у всіх прохідних місцях в кіосках. М’ясо на рожні мліє упродовж дня, та коли його не продали, то його ніхто не викидає. Це м’ясо стає потенційним розсадником хвороботворних бактерій. Соуси різного ступеня гостроти, корейська морква сприяють пригніченню несвіжості продукту. Не кажу вже про гігієну продавців, яким просто ніде помити руки. А здати всі аналізи й отримати реальну санітарну книжку для продавців шаурми рівноцінно отриманню ступеня MBA. І коли я бачу, як купують дітям шаурму, виникає бажання відібрати і викинути.

Практично безпечно можна поласувати в ресторані швидкого харчування на букву «М», не буду тут його рекламувати. Якість і свіжість гарантовано багаторічною роботою з персоналом і стандартами. Та коли ви взяли цю якісну їжу і провезли у спеку десь годину в транспорті або в машині вуличними міськими заторами, вживати такий харч навіть надто небезпечно.

Найбільш небезпечними можна вважати страви, які не пройшли теплової обробки. Улюблені багатьма суші і сашимі влітку краще не їсти взагалі або вживати тільки в перевірених суші-барах. І звичайно, не давати суші дітям. Те саме стосується й устриць (крім запечених, але це велика рідкість в наших ресторанах). Риба і морепродукти, навіть якщо доставлені свіжими, можуть певний час пробути на кухні, на столах або в холодильниках. А влітку на багатьох ресторанних кухнях буває дуже спекотно. І якщо немає окремого холодного цеху, де морепродукти можуть спокійно побути у відкритому вигляді і їм нічого не станеться, свіжоприготовані суші вже можуть насититися кишковими паличками й іншими мікроорганізмами. Мій лайфкак — це смажені суші в клярі. Це, звичайно, не зовсім японська кухня, але смачно і можна вживати за будь-якої погоди.

Уважними потрібно бути і при замовленні доставки їжі додому. Нещасні кур'єри, які носяться спекотним містом, далеко не завжди можуть довезти свіже. Тому перш ніж платити, відкрийте упаковку. Якщо страва втратила форму, розповзлася або просто доставляли дуже довго, більше години — ризик отруєння забезпечено. Не платіть за це, відправляйте кур'єра назад.

Ну, а якщо ви завітали в ресторан або кафе ще до замовлення будь-якої їжі, потрібно уважно поглянути довкола і принюхуватися. Сміття на вході, в залі, й особливо на столі засвідчують дефіцит гігієни у співробітників або брак персоналу, мити і прибирати особливо нікому. Брудні руки в офіціантів або продавців, неохайний брудний одяг — це не тільки неестетично, а й небезпечно для здоров’я. Жоден нормальний ресторанний менеджер такого співробітника не дозволить перебувати у залі. А якщо дозволить, значить, і на кухні бруд, і щодо свіжості продуктів байдуже.

Якщо в залі ресторану спекотно, можете собі уявити, що коїться на кухні, витяжки не справляються і продукти псуються швидше. І коли ви після цього все ж залишилися в цьому ресторані, будьте напоготові.

Та ось вам нарешті принесли вашу замовлену страву. Моя порада, особливо якщо замовляєте дітям, не вірте словам персоналу про те, що все свіже. На жаль, це не завжди так. Краще понюхати і подивитися на їжу уважно. Засохла скориночка на їжі, прив’ялені овочі, розперещений гарнір або дивний з вигляду соус свідчать про те, що заготовки для страви були зроблені давно і можуть бути несвіжими. І їсти це — на свій страх і ризик. Краще таку страву відразу повернути на кухню і не платити за неї.

В’ялене м’ясо і риба влітку стають особливо небезпечними. «Піймати» ботулізм з в’яленою рибкою під пиво дуже просто. Зовні і за запахом цю бактерію ніяк не відрізниш. Проте якщо це риба з жовтим черевцем і неприємним запахом — її краще не їсти в будь-якому випадку. І звісно, не давати дітям.

А ще влітку краще не вживати салатів з майонезом або схожими на нього соусами. Як правило, в ресторанах соуси готують заздалегідь, та якраз майонез має найкоротший термін життя. Вирізнити це за запахом чи навіть за смаком складно, а отруїтися таким соусом дуже легко. Тому ліпше це просто не їсти. Свіжий салат з легкою рослинною заправкою влітку — те, що потрібно. І дорослим, і дітям.

Спеціально для НВ Бізнес
Більше думок — у розділі Експерти НВ Бізнес

Лекція НВ

ВЕЛИКІ ГРОШІ З ЄВГЕНОМ ЧЕРНЯКОМ

Три години практичних порад та відповідей на будь-які питання від голови наглядової ради Global Spirit та автора популярного YouTube-каналу про бізнес та фінанси — Big Money

Докладніше