Сезон червоної ікри. Як не купити підробку та не зіпсувати собі свято

23 грудня 2021, 14:25

Не поспішайте обирати ікру на першому-ліпшому сайті. На що важливо звернути увагу.

Щороку приблизно за місяць-півтора до новорічних свят користувачів інтернету починають переслідувати оголошення про «свіжу» та «якісну» і водночас «дешеву» червону ікру. З точки зору маркетингу тут немає нічого дивного — до 80% цього продукту продається в грудні-січні як святковий делікатес. Проте ризики спробувати на смак підробку замість справжньої поживної ікри лососевих — теж зростають. Дослідження фіксують до 50−70% підробок на цьому ринку. Як від цього убезпечитися?

Відео дня

Ціна

Одна із основних перепон, які стримують людей від споживання ікри «ложками» щодня — це її висока ціна. Ікра свіжого нересту (видобута в липні — вересні поточного року) зазвичай є найдорожчою і коштує в цьогорічних цінах не менше 600−700 грн за 100 грамів. Ікра, видобута в минулі роки і відповідним чином правильно заморожена, може коштувати на 30−50% дешевше. Але це межа ціни, що покриває доставку з-за кордону, пакування, зберігання, логістику Україною і заробіток продавця та імпортера. Ціна також залежить від виду риби. Найбільшу цінність має ікра кижуча, чавичі, нерки. Далі йде ікра кети, горбуші. Остання зазвичай є найдешевшою.

Тому коли в інтернеті ми натрапляємо на оголошення про продаж півкілограмової баночки ікри за 400 грн — це очевидний демпінг, помножений, імовірно, на шахрайство — або із походженням, або зі складом, або зі строком придатності. Що вже й казати про акції «купи дві банки — отримай третю в подарунок». При чому ще більш зухвалим виглядає просування за «смішними» цінами чорної ікри осетрових. Адже навіть на підсвідомому рівні у споживача повинне спрацьовувати попередження: це не може бути правдою.

Зазвичай на низьку ціну ви натрапите через контекстну рекламу у пошуковику, яка приведе на сайт або без назви, або із невідомою назвою, або із назвою, схожою на великого продавця чи імпортера. Сигналом тривоги про малозрозуміле походження ікри також має стати вказування її «вищого» сорту. Справа в тому, що червона ікра буває тільки двох сортів — першого (це «чиста» ікра одного виду і вміст солі до 4%) і другого (змішана ікра кількох видів риби, із перевагою, як правило, більш дешевого сорту). Тобто ікри «вищого» сорту, яку пропонують такі сайти, просто не існує в природі.

Невибагливий дизайн (плюс таймер зворотного відліку до кінця «акції») і сумнівні цінові пропозиції вкупі мають змусити задуматися, а що ви власне збираєтесь купити.

Походження

Відповідно до інформації Держстату, Україна не імпортує червону ікру з Росії, яка є одним із ключових виробників цього продукту в світі. Відтак щойно побачивши у продавця посилання на камчатське чи сахалінське походження — можна бути впевненим, що йдеться про контрафакт. Також до цієї категорії можна віднести астраханську чорну ікру осетра, яку часто дають «в довісок» за оптову купівлю червоної ікри в псевдоінтернет-магазинах.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Ікри «вищого» сорту, яку пропонують деякі сайти, просто не існує в природі

Контрафактне походження одразу ставить питання про способи транспортування, дотримання температурного режиму, тип консервації, достовірність сертифікатів якості тощо. Частково за документами «легальна» російська ікра може заходити через Білорусь. Але підтримувати своїми грошима таку «схему» — теж не краща ідея. Тим більше, що навіть суто з економічної точки зору це недоцільно: офіційно у Росії звітують про рекордне зростання цін на далекосхідну ікру, тож із транспортуванням до України вона коштуватиме стільки ж, як і європейська, якщо не дорожче.

Набагато більш привабливою з точки зору законності є ікра з Аляски у США, вод Ісландії, Норвегії, Шотландії, Данії та Польщі.

Формат фасування

В Україну червона і чорна ікра можуть приїхати або у кризі, або розфасована в роздрібну упаковку (жерстяна, скляна або пластикова). Жерстяна банка зберігає ікру 2 роки, пластикові контейнери — кілька місяців, скляна банка — до півроку. До переваг пластикової і скляної банки можна віднести можливість одразу візуально оцінити чи не зіпсувався продукт, чи не схожий він на звичайний желатин. При цьому, якщо постачальник ікри маловідомий, немає жодної гарантії того, коли ікру було видобуто і скільки років поспіль вона зберігалась у заморозці.

Питання в тому, що без упевненості в строках зберігання, можна натрапити на ікру, яка заморожувалась і консервувалась у спосіб, заборонений на території України і ЄС із використанням шкідливих консервантів, наприклад, канцерогенного і алергенного Е239 (уротропін). Попри заборону, його все ще активно використовують для консервації контрафактної і контрабандної ікри.

Як і з купівлею «сірої» побутової техніки, «неофіційного» автомобіля чи мобільного телефона, весь ризик за придбання неякісної, підробленої чи просто контрафактної червоної або чорної ікри на цьому ринку покупець бере на себе. Попри численні «путівники» і порадники, все ще багато людей віддають свої гроші шахраям. Тому, аби не зіпсувати собі свято, варто не поспішати обирати ікру на першому-ліпшому сайті, а приділити трохи часу вивченню пропозицій і зупинитися на адекватній ціні і відомому продавці.

Показати ще новини
Радіо NV
X