Чому скасування заборони роботи ресторанів — питання виживання

24 квітня 2020, 07:30

Ресторанам не треба допомагати — їм треба дати шанс на виживання

За моїми підрахунками, в Україні близько 28 тис. pакладів. У кожному з них працює від 10 до 150 співробітників. Невеликих ресторанчиків набагато більше, а значить, можна припустити, що в середньому в одному закладі працює 30 співробітників. Нескладні математичні підрахунки — і отримуємо 840 тис. осіб, які працюють в ресторанному бізнесі. Це офіціанти, кухарі, бармени, керівники, менеджери. Додаємо сюди суміжні сфери і отримуємо близько 1,5 млн осіб.

Відео дня

У них є сім'ї. У них є діти. Вони знімають квартири і платять за комунальні послуги.

Нам не треба допомагати — нам треба дати хоча б найменший шанс на виживання

В одному з моїх ресторанів працює помічниця кухаря Люся. Вона розлучена, і у неї двоє дітей. У неї немає заощаджень під матрацом. І у неї не стоїть питання продажу доларів. Доларів немає. Від її зарплати буквально залежить життя трьох людей. Я роблю все можливе, щоб у Люсі залишилася робота і продовжую платити їй мінімальну зарплату. Я відчуваю за неї відповідальність.

Я як можу намагаюся зберегти робочі місця, що дуже складно в умовах, коли твій бізнес на 90% не працює, причому не з твоєї вини. Одночасно, розуміючи складність ситуації, що склалася, ми продовжуємо годувати лікарів і пенсіонерів.

Я усвідомлюю, що нинішній владі є про що турбуватися. І проблеми ресторанної сфери не стоять на першому місці. І нам не треба допомагати — нам треба дати хоча б найменший шанс на виживання. Далі ми впораємося самі, і наші співробітники не поповнять ряди безробітних.

Вихід є. Величезна кількість ресторанів мають великі літні майданчики. Їх можна відкрити. Природно, потрібні заходи безпеки і регламенти. Літні майданчики цілком можуть приймати гостей, якщо ресторан дотримується всіх вимог, які, на думку фахівців і лікарів, повинні бути такими:

 — обмежена кількість відвідувачів, щоб відстань між столами була не менше ніж 1,5 метра

— попередня бронь, щоб строго обмежувати кількість гостей

— дезінфектори на вході в заклад

— офіціанти в масках і рукавичках, які змінюються кожні 30 хвилин

— дотримання всіх санітарних норм всередині закладу

— дезінфекція лампами під час готування

— відповідна екіпіровка на кухарях

— перевірка температури гостей і персоналу

— штрафи за порушення

При дотриманні всіх норм — відвідування літнього майданчика ресторану стане значно безпечніше походу в супермаркет, де десятки, а іноді й сотні людей товпляться навколо побутової техніккі і мобільних телефонів, або вітрин з кулінарією звичайного продуктового магазину.

Я один з українських рестораторів, і я прошу владу розглянути таку можливість і дати бізнесу шанс вижити.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X