Якби я вирішив відкривати бізнес сьогодні
Якби я вирішив відкривати бізнес сьогодні, не маючи того досвіду, який у мене накопичився, то я зробив би все по-правильному.
Для початку я б закінчив кілька вишів: економічний і юридичний факультети, потім отримав би ступінь MBА — куди ж без нього. Потім я навчився б професійно готувати — для цього мені треба було б закінчити відому на весь світ кулінарну школу. А краще дві-три, щоб отримані знання були досить різнобічними. Після цього мені довелося б попрацювати в кількох ресторанах, щоб набратися досвіду. Паралельно з цим я завів би кілька коучів і менторів, які допомогли б мені розставити пріоритети і позбутися травм. Природно, це не завадило б мені брати участь у всіляких тренінгах, вебінарах і онлайн-марафонах, адже знань багато не буває. І звичайно, постійне спілкування з мотиваційними спікерами, що надихає на подвиги.
Потім можна братися до розроблення проєкту. За допомогою консультантів створивши свій перший бізнес-план, я показав би його знайомим бізнесменам, щоб вони рознесли його в пух і прах, як і другу, і третю версії. Довівши бізнес-ідею до досконалості, я приступив би до пошуку інвестицій, будучи готовим до того, що інвестор скоректує мою ідею до невпізнання. Тільки знайшовши інвестиції, я б зібрав команду і зайнявся її навчанням. Поспішати з цим не слід, тож не дивно, якщо ще на етапі підготовки частина команди відсіється — доведеться шукати інших і вчити вже їх.
Мій головний принцип у бізнесі — бери і роби
На десятому році підготовки до запуску я зрозумів би, що інвестор не поділяє моїх цінностей, і нам би довелося розійтися. Велика частина команди пішла б з ним, але нічого, я знайду і навчу інших. І ось, новий інвестор знайдений, нехай і не відразу, нова команда сформована. Я розумію всі ризики, всі нюанси і всі підводні камені і готовий до того, щоб почати свій бізнес. Але за час, поки я готувався, ринок серйозно змінився, і тепер мені доведеться відкоригувати свою бізнес-модель, для чого знадобиться якийсь час. Але я не буду гнати коней, адже якщо робити, то робити по-правильному.
За цей час інші гравці вже встигли відкрити і закрити свої ресторани, а потім відкрити нові. Хтось із них уже створив власні бізнес-імперії, хтось пішов з ресторанного бізнесу в інші галузі. Але я-то знаю, що вони все робили неправильно. Я знаю, як правильно, але поки не роблю. Адже щоб зробити все по-правильному, потрібно ґрунтовно підготуватися. Подумую отримати докторський ступінь, а після цього вже візьмуся за справу, засукавши рукава.
Думаю, ви зрозуміли мораль цієї байки. Мій головний принцип у бізнесі — бери і роби. Пробуй, отримуй новий досвід, роби помилки, вчися на них, падай і знову піднімайся. Паралельно з цим отримуй освіту, проходь тренінги, обмінюйся знаннями з колегами по галузі і так далі. Але ніяка теорія не замінить практики, яку можна отримати, тільки займаючись справою.
І якщо говорити про правила бізнесу, то для себе я сформулював їх так: універсальних правил не існує — ти сам створюєш їх в процесі. І ці правила, не вичитані в книгах, а набуті з досвідом — тільки вони й працюють.
