Бути чи не бути пальмовій олії

0 коментувати

У нас в Україні вже давно діють норми, згідно з якими, виробник зобов'язаний вказувати на упаковці наявність у продукті рослинних жирів.

Питають мене щодо заборони пальмових олій у складі молочних продуктів. Передусім визначимо поняття. Пальм, як я розумію, у світі багато і не всі вони шкідливі. Як і масло з них. Одна у мене навіть у кабінеті стоїть. Має прекрасний вигляд.

Радше слід вести мову про трансжири. Це рідкі рослинні жири, які методом гідролізу переведені у пластичний стан. Наприклад, пальмові, оливкові тощо. Найяскравіший приклад, знайомий усім маргарин.

Шкідливі трансжири чи ні. Є різні погляди. Оскільки ми їх не використовуємо в тій продукції, яку випускаємо, я не буду ані їхнім адвокатом, ані їхнім прокурором. В інтернеті маса інформації, подивіться. У низці країн вони заборонені. В інших – обмежені і їх наявність потрібно обов'язково вказувати на упаковці. А по-третє немає жодних обмежень.

Якось, перебуваючи в Лондоні, зайшов у недешевий продовольчий магазин і на полиці з маслом нарахував 70% товару з рослинними жирами. Особисто я ставлюся до них спокійно. Якщо це якісні рослинні жири. І якщо не їсти їх ложками. Сам топтав Раму з крекерами свого часу з великим задоволенням.

Навіщо виробники заміщають одні жири іншими. Є питання ціни, є питання асортименту. Багато з них краще підходять, наприклад, для кондитерської промисловості. Якщо заміщати молочні жири дорогими рослинними, економії не буде. Тому, як правило, заміщають дешевшими.

У нас в Україні вже давно діють норми, згідно з якими, виробник зобов'язаний вказувати на упаковці наявність у продукті рослинних жирів. І в цьому випадку масло називати спредом, а сир – сирним продуктом. Якщо він це не робить, це фальсифікат і кримінал.

Чи мають продукти з заміщеними жирами право на існування. На мою думку, мають. Для багатьох людей питання ціни дуже важливе. Вони набагато дешевші. Це вибір кожного. Хтось п'є вино за 20 гривень, а хтось за 200. Хтось їсть ковбасу за 50 гривень, а хтось за 200. І не тільки у нас. В усьому світі. Якщо забрати у нього ковбасу за 50, то ковбаси за 200 він більше не з'їсть. Якщо якийсь виробник заміщає жири, чому ні, якщо він це робить за законом, установленим державою.

Усі ці розмови про заборону "пальмових олій" це звичайний популізм. Від цього споживання молочних продуктів людьми не збільшиться, я в цьому впевнений. Навпаки. Вони будуть купувати менше і менше отримувати білка і корисних речовин, які трансжирами не заміняють. Нормальний виробник і так ніколи не вироблятиме фальсифікат, а ненормальний привезе трансжирів контрабасом і буде.

Текст написаний у співавторстві з Сергієм Вовченком, головою Наглядової ради групи компаній Молочний Альянс.

Текст колонки узято у Facebook з дозволу автора. Оригінал тексту дивіться тут.


Читайте термінові новини та найцікавіші історії у Viber та Telegram Нового Времени.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів
Якщо Ви бажаєте вести свій блог на сайті Новое время Бізнес, напишіть, будь ласка, листа за адресою: kolonka@nv.ua

Експерти ТОП-10

Читайте на НВ style

Останні новини

опитування

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: