Культура пиття. З якими продуктами краще поєднувати пиво

26 вересня 2021, 18:00

Сир, стейки і навіть шоколад можуть відмінно поєднуватися з пінним напоєм. Вибір страви залежить від сорту пива.

Що більшість споживачів купують до пива? Горішки, сухарики, сушену рибку і чипси. Снеки часто можна побачити поруч з полицями в магазинах, де продають пінні напої. Але що, якщо виявиться, що це не завжди найкраща закуска. І що з пивом можна їсти шоколадний торт або закушувати лаймом.

Відео дня

Вивченням пива займається окрема наука — зітологія. І це не дивно. Пиво — це перший алкогольний напій, який винайшло людство. І в середні віки в Європі простіше було отруїтися водою, ніж пінним напоєм, до складу якого входить хміль. Саме він знезаражує пиво, яке, до того ж, проварюється. Чого не скажеш про воду в той час.

Не дивно, що впродовж років у кожній країні сформувалася своя пивна культура. Наприклад, у Німеччині люблять світле пиво — лагери, в Бельгії віддають перевагу пшеничному пиву або ламбікам (напій бродить у бочках для вина), у Великобританії люблять елі, у Чехії — європейські лагери, а в США — м’які лагери. Українці найчастіше віддають перевагу світлому пиву.

Як і з чим поєднувати пиво? Завдання закуски — підкреслити акценти напою, а не перебивати його смак. Темне пиво, в якому є помітна солодкість, найкраще поєднується з десертами. Гарний варіант — темний шоколад, торт або навіть морозиво.

А ось любителям пива з солодовою солодкістю слід звернути увагу на інші страви. Це пиво підкреслює гіркоту в їжі, гостроту й ідеально підходить до копченого м’яса, креветок з перцем чилі. А ось сушена риба з цим сортом — аж ніяк не найкращий вибір. Її найкраще вибирати для пива з кислинкою.

М’ясо на грилі, чи то шашлик, чи крильця в соусі, непогано пасуватимуть до пива з карамелевими нотками. Цей напій краще вибрати і тим, хто любить горіхи. Біле пиво — оптимальний варіант для підкопченого, гострого або кислого сирів. Якщо з жирною їжею споживати біттерні (гіркі) сорти пива, то їжа здаватиметься не такою важкою.

Популярне в Україні світле пиво прекрасно доповнює легкі страви та закуски. Один з варіантів покуштувати його зі смаженою червоною рибою (лосось, горбуша) або, наприклад, з часниковими грінками.

Пиво, як і вино, можна дегустувати. Як це робити? Кращий варіант — охолодити пінний напій до 10−12 градусів і підібрати широкий келих. Кожен виробник розробляє свій, але можна обійтися і стандартним варіантом. Перед тим, як скуштувати пиво, краще зробити вдих, потім — ще один, перемішати пиво і зробити перший ковток. І насолоджуватися смаком.

Показати ще новини
Радіо NV
X