Дружба брендів: вигоди і ризики

20 листопада 2019, 18:00

Стратегічне партнерство і спільна оренда дозволять отримати франчайзинговим проектам кращі локації, знизити витрати і знайти нових клієнтів

Дефіцит приміщень і зростання цін на оренду змусили українські франшизи шукати нові формати співпраці. Один з помітних трендів останнього часу — створення колаборації, коли дві або більше франшизи разом знімають приміщення.

Відео дня

Це був вимушений крок — вартість оренди приміщень у Києві та великих обласних центрах постійно підвищується, а місць у МАФах з хорошою прохідністю майже не залишилося. У той же час франчайзингові мережі переживають етап бурхливого зростання, але через дефіцит приміщень, змушені оптимізувати не тільки площі, залишаючи тільки ключові продукти, які найбільш затребувані їхніми гостями.

Більш того, ми не раз спостерігали війни за хороші приміщення. Багато в чому їх спровокував успіх «Сімейної пекарні» і «Франс.уа» — часто власники або ріелтори, дізнавшись, що їхньою локацією цікавиться франчайзі цих об'єктів, не стримували себе і підвищували ціни вдвічі. Аналогічні історії можуть розповісти франчайзі «Аромокави», «Львівських круасанів» і «Еко-Лавки».

Далі за всіх пішов відомий пивний бренд, який цілеспрямовано перекуповує ласі місця: його представники в березні приходять до власників МАФів у прохідних місцях і пропонують орендну плату в півтора-два рази вище. Так отримують точку на «сезон» — до жовтня місяця.

Як працює колаборація

Наприклад, житомирська франшиза Sharikava пропонує три формати франшизи, в залежності від площі приміщення, де буде розташовуватися точка. Формат кафе на 150 метрів — найдорожчий, а значить ремонт і оренда потребуватиме великих інвестицій. Але цей бренд може об'єднатися з партнером, у якого є доповнюючий продукт і посилить позиції кав’ярні.

Такий підхід вже практикує «Еко-Лавка», магазин якої в середньому займає 50 метрів. Франчайзі рітейлера бере приміщення побільше в хорошому місці і запрошує розділити його з іншими неконкурентними бізнесами.

Партнерами «Еко-лавки» вже стала «Аромокава», точки з морозивом, винні та квіткові магазини і фітнес-центри. Цікавим таке партнерство може бути для турагентства або аптеки. Всі підприємці будуть доповнювати один одного й економити на оренді.

Зараз найбільше колаборацій у «Еко-лавки» та у «Аромокави», та й у інших франшиз є можливості шукати собі партнерів

Зараз найбільше колаборацій у «Еко-лавки» та у «Аромокави», та й у інших франшиз є можливості шукати собі партнерів.

Наприклад, дитячі студії можуть кооперуватися з невеликими форматами кав’ярень. Батьки мінімум годину чекають дітей, і чашка кави не буде зайвою. Кав’ярні можуть з’явитися і у великих мережевих магазинах, які розміщені не в торговому центрі, а в окремій будівлі — як Zara і Mango на Хрещатику. До речі, у Нью-Йорку кав’ярні в магазинах Uniqlo — звичайна справа.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

У майбутньому бренди можуть збільшити прибуток за рахунок синергії, спільних акцій і знижок. Партнери перехресно рекламують бізнес один одного і можуть рекомендувати їх своїм клієнтам.

Є й ризики. Коли один з орендарів з'їжджає, другий отримує повну орендну плату і повинен витрачати час на пошук партнера або постраждати через його репутацію.

Цікаво, що на Заході дуже цінуються «находжені місця». Настільки, що орендарі/покупці приміщення платять goodwill — платіж за місце, яке принесе покупцеві прибуток у майбутньому практично без його власних зусиль. Наприклад, як аптека при госпіталі або популярна булочна в Амстердамі, де починає роботу точка з круасанами.

У Європі суми goodwill досягають 100 тисяч євро. В Україні цього поки немає, і всі «вершки» дістаються хіба що власнику приміщення, який постійно підвищує ціну оренди.

І ще одна порада майбутнім партнерам: новачкам, які тільки виходять на ринок, краще не кооперуватися на старті з великими брендами — акули з'їдять мальків.

Крім недорогої оренди, «мальки» не отримають синергії, та й аудиторія не буде їх ідентифікувати. Вихід — бути дуже яскравими і рвати аудиторію.

Партнерам не зайвим буде прописати умови «акредитації», щоб у майбутньому уникнути конфліктів. Йдеться про єдину ціну на спільні позиції, наприклад, воду, синхронне відкриття і закриття точок, умови проведення спільних акцій і «розлучення», якщо доведеться роз'їхатися.

Дружба брендів не трапляється відразу і не відбувається самі по собі. Але пошук і робота з партнером часто є каталізатором нового етапу розвитку бізнесу.

Показати ще новини
Радіо NV
X