Як не допустити трагедії. Погляд експерта готельного бізнесу

27 серпня 2019, 11:30

Навчений персонал — найважливіший елемент пожежної безпеки

Нещодавно в Одесі сталася трагедія — під час пожежі в готелі Токіо Стар загинули дев’ятеро людей. Ми запитали експерта готельного сектора про те, що потрібно робити, щоб не допустити таких трагедій в майбутньому.

Відео дня

Ми зобов’язані дотримуватися норм пожежної безпеки. Звучить банально, та й старе, як світ. Безумовно, будь-який отельер і ресторатор з готовністю підтвердить цю затерту істину. І навіть продемонструє вогнегасники в приміщенні і пам’ятку з протипожежної безпеки для гостей готелю. Зовні все виглядає солідно і пристойно — правила дотримані, турбуватися нема про що. Звідки тоді виникають проблеми ще й іноді з трагічним результатом?

Люди — головний ресурс всюди і завжди. Не техніка, не закони на папері, не регламентні перевірки, а людський фактор відіграє ключову роль при будь-якому сценарії.

За довгі роки роботи в ресторанному та готельному секторі я переконалася в одному. Люди — головний ресурс всюди і завжди. Не техніка, не закони на папері, не регламентні перевірки, а людський фактор відіграє ключову роль при будь-якому сценарії.

Відповідно до норм, об'єкти готельного господарства в Україні повинні бути оснащені необхідним обладнанням — від гідрантів і спринклерів, до систем димовидалення та автоматичного відключення ліфтів у разі надзвичайної ситуації. Але навіть найсучасніші, «найрозумніші» технології не замінять людини та її рішучості, швидкості реакції, відповідальності, уважності.

Тому у всіх компаніях, де я працювала, ми постійно спиралися і спираємося на регулярні тренінги для персоналу. Вся наша команда без винятку, від покоївки до генерального менеджера, вміє користуватися протипожежним обладнанням.

Наприклад, два рази на рік ми всі беремо вогнегасник в руки і на практиці відпрацьовуємо навик — зриваємо пломбу, висмикуємо чеку, направляємо струмінь «в бік загоряння».

Раз на півроку ми проводимо навчання з евакуації. Причому ми інсценуємо, розвиваємо і проходимо всі ситуації, які можуть виникнути в критичний момент.

Починаємо з того, як треба правильно виходити з приміщень. З собою потрібно брати тільки найнеобхідніше — документи. Потім тильним боком руки треба помацати ручку дверей і переконатися, що вона не гаряча. Значить, вогню немає поблизу — шлях вільний. Відчиняти двері слід стоячи до них боком, інакше тяга повітря принесе чадний дим.

При евакуації важливо вибрати місце збору персоналу і гостей. І у нас є така точка, де можуть безпечно зібратися люди. При цьому наші адміністратори і охорона мають точні дані про кількість гостей і співробітників — тож ніхто не загубиться.

До того ж всі наші співробітники пройшли курси домедичної допомоги і знають, як справлятися з симптомами задухи, обмороження, інсульту, епілепсії, інфаркту тощо.

Ми також опрацьовуємо і ряд побутових ситуацій, які можуть призвести до аварії, якщо їх ігнорувати. Наприклад, наш приймально-контрольний пожежний прилад показує зону, де виникла проблема — будь то коридор, приміщення або номер. Спрацювання датчика не завжди означає, що почалося загоряння — можливо, гість просто закурив. Але ми зобов’язані реагувати на кожне надходження сигналу і перевірити, що відбувається. Причому не по телефону, а піднятися в номер або зайти в коридор і особисто переконатися, що все в порядку.

Хочу ще раз підкреслити, що при дотриманні правил пожежної безпеки основну ставку потрібно робити на співробітників, на їх усвідомленість, залученість і підготовку. Люди — перш за все. І ті, кого рятують в умовах надзвичайної ситуації, і ті, хто рятує.

Ми завжди повинні пам’ятати, що життя людини — найвища цінність. Майнові втрати можна з часом відновити, а ось життя не повернеш.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Картина ділового тижня

Щотижнева розсилка головних новин бізнесу і фінансів

Розсилка відправляється по суботах

Показати ще новини
Радіо НВ
X