У Раді НБУ назвали головну причину зростання інфляції
Каталізатором інфляції стала девальвація гривні, яка спостерігалася у грудні минулого року і у січні поточного року.
Про це повідомив голова ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин на своїй Facebook-сторінці.
За його словами, у січні споживча інфляція продовжила прискорюватися - до 14.1% у річному вимірі. За місяць споживчі ціни зросли на 1,5%, що є найвищим січневим приростом з 2015 року.
Він вважає, що це зумовило підвищення цін на імпортовану продукцію, у тому числі на побутову техніку, аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для обробки інформації, транспортні засоби, а також імпортовані овочі та фрукти.
Данилишин також відзначає, що ціни на овочі та фрукти серед основних груп продуктів харчування зросли найбільше - на 10,8% і 7,6%. В середньому підвищення цін на продукти харчування у січні досягло 2%.
За словами Данилишина, підвищення облікової ставки НБУ, яке відбувалося тричі поспіль (у жовтні та грудні 2017 року і у січні 2018 року) веде до подорожчання кредитування і збільшення собівартості вироблених в Україні товарів та послуг. Також він вважає, що воно не зупинить інфляцію.
Нагадаємо, що споживча інфляція в Україні за підсумками 2017 року склала 13,7%, прискорилися з 12,4% в 2016 році. У 2015-му зростання цін було зафіксовано на рівні 43,3%, в 2014 році - 24,9%.
Крім того, Нацбанк погіршив прогноз інфляції до 8,9% на 2018 рік з попереднього прогнозу в 7,3%. Протягом наступних двох років, до 2020 року інфляція знизиться до 5% річних. Також у регуляторі заявили, інфляція у січні перевищила їх прогноз.