У НБУ назвали причини різкого сповільнення інфляції - інфографіка

0 коментувати
В Україні сповільнилася інфляція, а в Нацбанку назвали причини цього

В Україні сповільнилася інфляція, а в Нацбанку назвали причини цього

Споживча інфляція в 2016 році стрімко знизилася до цільового рівня Нацбанку  - до 12,4% проти 43,3% в 2015 році

Фактичний рівень інфляції на кінець 2016 року був близьким до прогнозів Національного банку на рівні 12%, йдеться в повідомленні на сайті НБУ.

"Швидке зниження інфляції у 2016 році відбулося насамперед завдяки фундаментальним факторам. Про це свідчило стрімке уповільнення базової інфляції (до 5,8%). Також значний внесок мало помірне зростання цін на сирі продукти харчування", - йдеться у повідомленні.

Водночас основними чинниками збільшення цін стало підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та подорожчання палива.

Зауважимо, що за результатами 2016 року базова інфляція сповільнилася до 5,8% (з 34,7% у 2015 році) та практично відповідала останньому прогнозу Національного банку (5,6% р/р).

Зниженню базової інфляції і загалом інфляційного тиску сприяли помірковані фіскальна та монетарна політики.

Як йдеться в заяві Нацбанку, посилення ролі облікової ставки, її виважене зниження протягом року та зусилля Уряду з утримання фіскального дефіциту в цільових межах призвели до суттєвого поліпшення інфляційних й курсових очікувань та стримували інфляцію з боку попиту.

Також зниженню інфляції сприяла помірна волатильність обмінного курсу гривні, яка спостерігалася протягом більшої частини року завдяки сприятливій ситуації на зовнішніх ринках, надходженням від експорту високого врожаю зернових й олії та заходам Національного банку зі згладжування надмірних коливань курсу на міжбанківському валютному ринку.

У Нацбанку також зазначають, що протягом 2016 року ціни на товари, що переважно імпортуються, такі як побутова техніка, одяг та взуття, зросли менш суттєво, ніж рік тому, а окремі товари – навіть подешевшали. Наприклад, аудіо та відео техніка, а також обладнання для обробки інформації.

"Також суттєво сповільнилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки, що пов’язано із вторинними ефектами від зниження інфляції сирих продуктів харчування", - йдеться у повідомленні. 

Разом із тим з жовтня 2016 темпи падіння інфляції значно сповільнилися. 

"По-перше, через подорожчання окремих видів сировини, а саме молока. По-друге, через погіршення інфляційних очікувань на тлі посилення політичної напруги, девальваційного тиску та рішення Уряду різко підвищити на початку 2017 року мінімальну заробітну плату", - зазначають у НБУ.

 У 2016 році сповільнилося зростання цін на сирі продовольчі товари - до 1,2% проти 40,7% у 2015 році. Сприяли цьому високі врожаї в Україні зернових, овочів та окремих фруктів (зокрема, яблук), а в інших країнах – цитрусових. Так, ціни на овочі борщового набору знизилися на 43.1% р/р.

Ціни на м’ясо підвищилися досить стримано через обмеження на експорт свинини та курятини на тлі нестабільної епізоотичної ситуації. Водночас у 2016 році стрімко зросли ціни на молоко та молочні продукти на тлі посилення попиту з боку переробників через високі обсяги експорту молочних продуктів.

Разом із тим суттєво підвищилися тарифи - на 34,6% у річному вимірі.  Хоча підвищення було суттєво нижчим, ніж у 2015 році (64.4%), воно було основною причиною зростання споживчих цін у 2016 році.

"Ціни на паливо у 2016 році підвищилися на 19.5% (12,3% у 2015 році). Прискорення зростання цін відображало подорожчання нафти на світових ринках та помірну девальвацію гривні", - йдеться у повідомленні. 


Читайте термінові новини та найцікавіші історії у Viber та Telegram Нового Времени.

Коментарі

1000

Правила коментування
Показати більше коментарів

Останні новини

ТОП-3 блога

Фото

ВІДЕО

Читайте на НВ style

Економіка ТОП-10

опитування

Погода
Погода в Киеве

влажность:

давление:

ветер: