Наслідки пандемії. Скільки ресторанів в Україні не переживе карантин
Співвласник ресторанів Mafia, Casta, BAO, NAM Тарас Середюк прогнозує, що половина ресторанів може не відкритися після завершення карантину
Приблизно половина ресторанів можуть не пережити карантин. Про це в інтерв'ю НВ Бізнес розповів співвласник ресторанів Mafia, Casta, BAO, NAM Тарас Середюк. Він пояснив, що до карантину половина ресторанів в Україні працювала зі збитками або невеликим прибутком. «Що таке невеликий прибуток? Це робота з рентабельністю 5-7%. Наприклад, продажі ресторану становлять $ 1,2 млн на рік, з них прибуток - $ 70-90 тис. Що таке $ 90 тис., якщо амортизація обладнання становить п'ять років? Тобто через 5 років потрібно профінансувати ремонтні роботи в ресторані на 80-90%, замінити стільці, крісла, оновити систему вентиляції », - говорить він.
У Китаї, розповідає Тарас Середюк, заклади громадського харчування після карантину вже відкрилися. Під час першого уїк-енду все було заповнено. Але потім завантаження знизилося до 50%. Після карантину у гостей збережеться звичка дотримуватися дистанції, економити і працювати поза офісами, каже експерт. «Якщо припустити, що попит знизиться на 20-30% в порівнянні з докризовим, то закриється половина ресторанів», - підкреслює він.
Близько 200-300 тис. людей в найближчі рік-півтора залишаться без роботи в ресторанній галузі, прогнозує Тарас Середюк. «Я думаю, що раніше галузь не відновиться. Коли США долали Велику депресію, то в цей час будувалося багато інфраструктурно-соціальних об'єктів, найвідомішим серед яких є дамба Гувера. Нам потрібні соціальні проекти, реалізацію яких би оплачувала держава. У них можна залучати людей, які втратили роботу », - каже він.